Pretraga

Škole i dalje od učenika uzimaju tisuće kuna participacija, a MZOS ne vrši kontrolu nad njima

A- A+

Početkom nove školske godine pojedini su srednjoškolci morali izdvojiti i do nekoliko stotina kuna prilikom upisa u jedan od razreda. U školskoj godini 2012./2013. primili smo brojne pritužbe učenika koji su smatrali kako škola nepotrebno izvlači novac iz njihovih džepova, što se ni ove godine nije promijenilo. Iako smo još tada ukazali na rupe u zakonu koje omogućuju manipulaciju roditelja i učenika, po tom se pitanju napravilo veliko – ništa. Obrazovne ustanove uz suglasnost osnivača škola bez ikakvih problema i dalje mogu zahtijevati uplatu određene količine novca prilikom upisa. Na putu im ne stoji niti MZOS koji nema podatke o tome koje su škole uvele uplate za povećane troškove obrazovanja, uz objašnjenje kako spomenuti popis ni ne trebaju imati.

Srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj je besplatno, no s tim se ne bi složili učenici medicinskih, umjetničkih ili drugih tipova škola koje prilikom upisa u svaki razred zahtijevaju uplatu određenog iznosa novca. Prošle godine smo ukazali na činjenicu da su Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama te Pravilnik o upisu učenika u prvi razred srednje škole nedorečeni zbog čega je omogućena manipulacija roditeljima i učenicima. Međutim, po tom pitanju ništa se nije promijenilo, stoga županije i gradovi koji su osnivači škola zajedno s obrazovnim institucijama i dalje mogu neometano reketariti roditelje i srednjoškolce kroz participacije za povećane troškove obrazovanja.

Izdvojeni članak

Zbog lošeg zakona škole uzimaju učenicima tisuće kuna godišnje

MZOS ne raspolaže podacima koje su srednje škole uvele participacije

– Obično participacije uvode medicinske ili umjetničke škole, no točan popis mi u Ministarstvu nemamo, niti isti trebamo imati, odgovorili su nam iz MZOS-a. Iz potonjeg je posve jasno kako nitko ne vrši nadzor nad osnivačima i samim srednjim školama koje od učenika već godinama uzimaju i do nekoliko stotina kuna prilikom upisa u prvi ili viši razred.

Spomenuti Zakon dozvoljava uzimanje participacije od učenika za posebne usluge i školske aktivnosti, no posebne usluge nisu precizirane. Zahvaljujući tome, prema Pravilniku školama je za naplatu participacije dovoljna samo dozvola osnivača, što su u ovom slučaju županije ili gradovi.

Zakon o odgoju i brazovanju u osnovnim i srednjim školama

Nitko se ne pita zašto vrše uplate prilikom upisa

Jedna od škola koje zahtjevaju godišnju uplatu od 200 kuna zbog povećanih troškova obrazovanja je Medicinska škola u Osijeku.

Izdvojeni članak

Kamatarenje studenata: Pretjerani troškovi za svečanu promociju na fakultetima

Prošle godine nam je tajnica škole Aurelija Radeljić otkrila kako se učenici i roditelji nikada nisu zapitali iz kojeg razloga daju novac za nešto što bi trebalo biti plaćeno od strane županije. No kako su Zakon i Pravilnik ostali netakunuti, visina učeničkih participacija je i dalje spomenutih 200 kuna.

– Prije desetak godina se znao točan popis škola koje su uvele plaćanje povećanih troškova obrazovanja na godišnjoj razini, no od tada se više ne bilježe, pojašnjenje je koje smo dobili iz MZOS-a o tome zašto ne posjeduju popis škola s participacijama.

Prema Zakonu bi krede i spužve trebali financirati osnivači, u praksi to čine roditelji, neke škole dobivaju novac ‘na ruke’, druge preko uplatnica, a sve se to događa bez kontrole Ministarstva koje ni ove godine ne zna gdje odlazi spomenuti novac.

Copy link
Powered by Social Snap