Pretraga

Škole s malo cijepljenih imat će posebne edukacije: Sindikati nezadovoljni Plenkovićevim izjavama

A- A+

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako obaveznog horizontalnog cijepljenja za sve sigurno neće biti. No, priznao je kako se raspravlja o tome da ono bude obavezno za zaposlenike u školstvu, zdravstvu i socijalnoj skrbi. Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat Preporod istaknuli su nezadovoljstvo tom izjavom, a ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs kaže da će škole s manjom procijepljenosti imati posebne edukacije.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, uoči sjednice užeg kabineta Vlade danas je, nakon objave prijevremenih rezultata mature komentirao kako je matura prošla dobro te da sada slijedi analiza i usporedbe uspjeha po predmetima.

Posebno se u svojoj izjavi osvrnuo na cijepljenje u obrazovnim institucijama, podsjetivši kako su sindikati vršili pritisak da zaposlenici škola uđu u prioritetne skupine za cijepljenje.

Fuchs: ‘Argumenti antivaksera nisu mjerodavni’

– Danas najvišu procijepljenost imamo u visokoškolskim institucijama i znanstvenim, nešto nižu u srednjim i osnovnim školama. Javni znanstveni instituti i sveučilišta su na 65% procijepljenosti osoblja, osnovne škole na 48%, gimnazije na 53%, umjetničke škole na 45%, otočke škole na 43% itd. To su podaci od prije otprilike 20 dana, rekao je danas Fuchs, prenosi N1 televizija.

Dodao je i kako je potrebno učiniti sve da se u idućoj školskoj godini nastava odvija u školama koliko god će to biti moguće. Kaže i da se promišlja o scenarijima za nastavu najesen, ali da se s njima neće preuranjeno izlaziti u javnost, kako ne bi izazivali polemike.

– Apeliram da se osoblje u prosvjetnim institucijama cijepi da dočekamo mirnije i stabilnije novu školsku i akademsku godinu kako bi sva djeca mogla biti u školi, rekao je Fuchs, prenosi N1.

Otkrio je i kao škole u kojima je procijepljenost manja očekuju dodatne edukacije.

– Argumenti antivaksera nisu mjerodavni, samo mirne glave i pametno može se učiniti sve za dobrobit djece i društva općenito. Cijepljenje je jedini mogući instrument koji prošle godine nismo imali. Kroz nekoliko dana imat ćemo točne podatke cijepljenosti po pojedinim školama i institucijama, koliko je osoblja primilo vakcinu ili preboljelo covid. Gdje vidimo da je cijepljenost manja, ići ćemo direktno prema tim školama u smislu informacija, edukacija. Svakakve informacije kruže i razumijem da je teško pohvatati konce i donijeti pravi sud, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak

Plenković: Raspravljamo o obveznom cijepljenju za školstvo i još dva sektora

Stipić: Plenkovićeva izjava unijela je pomutnju, ogorčenost i zabrinutost

Podsjetimo, još jučer je premijer Andrej Plenković otkrio kako se raspravlja o obveznom cijepljenju za tri sektora – zdravstvo, školstvo i socijalna skrb. Na to su danas reagirali i školski sindikati.

– Zbunjujuća i zabrinjavajuća izjava premijera Andreja Plenkovića o mogućnosti uvođenja obveznog cijepljenja samo za radnike u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju unijela je pomutnju, ogorčenost i zabrinutost među radnike u ovim službama, a napose među zaposlene u osnovnim i srednjim školama. Zbunjenosti je posebno pridonijela činjenica da je premijer jedan dan govorio jedno, a drugi dan drugo. Ukupna javnost, a posebno radnici koji rade u školama, imaju pravo znati što se to dogodilo između ponedjeljka i utorka, a što je dovelo do potpune promjene premijerova stava. Ako se ništa nije promijenilo, nego se radi tek o ishitrenoj izjavi, premijer bi se morao ispričati uznemirenim radnicima u trima javnim službama, stoji u priopćenju kojeg je danas medijima poslao Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Stipić se pita i nije li došlo vrijeme da se stane na loptu i stave karte na stol, kao i da a se upriliči sastanak na kojem će predstavnici Vlade i radnika u javnim službama, uz sudjelovanje Vladinih stručnjaka, razmijeniti stajališta i argumente.

– Nakon međusobnog sučeljavanja stavova, neka se svaka strana prihvatiti svog dijela posla, Vlada donošenja odgovarajućih odluka, a sindikati osmišljavanja primjerene zaštite za sve one koji će eventualno biti pogođeni odlukama Vlade, zaključuje Stipić.

Izdvojeni članak

Nastavnički sindikat: ‘Dio zaposlenika uznemirila je informacija da bi Vlada mogla uvesti obvezno cijepljenje’

Šprem: ‘Ovakva retorika sigurno ne motivira ljude na cijepljenje’

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem također ističe kako su izjave premijera kontradiktorne.

–  Razmišljajući u formi bilo kakve represije ili nametanja obaveze cijepljenja, neće polučiti zadovoljstvo među zaposlenicima u zdravstvu, ni među zaposlenima u školstvu. Ovakva retorika sigurno ne motivira ljude na cijepljenje, kazala je Šprem za N1 televiziju i dodala da je ona za afirmativni pristup.

Dodatno je naglasila i kako se protivi tome da se učenici moraju cijepiti, a da je od početka pandemije izneseno puno krivih informacija.

–  Moramo razmišljati o zdravlju, ali to ne znači da svi oni zaposleni u sustavu obrazovanja moraju biti prisiljeni. Mislim da upravo ova situacija, da dio ne prihvaća cijepljenje, je rezultat loše osmišljene i provođene kampanje za cijepljenje. Znamo da smo otpočetka pandemije bili svjedoci kontradiktornih informacija. Retorika nije bila jasna. Mnogi epidemiolozi su imali različita razmišljanja. Dok nemate čistu viziju vrlo teško možete motivirati nekoga da se cijepi, rekla je, između ostalog, Šprem za N1 televiziju.

Škole s malo cijepljenih imat će posebne edukacije: Sindikati nezadovoljni Plenkovićevim izjavama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap