Pretraga

[Škole u plamenu] Kamere ne rade, ocjene izgubljene, a profesori ne daju izjave

A- A+

Sinoć je još jednom provaljeno u zgradu Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijske i obrtničke škole. No ovoga puta škola je zapaljena. Izgorila je zbornica Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo te sva dokumentacija u njoj. Između ostalog i školski dnevnici. Ta škola nije uvela sustav e-dnevnika, što znači da su ocjene drugog polugodišta trenutno nepoznate. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta reklo nam je da će škola te ocjene rekonstruirati, a situaciju su za srednja.hr komentirali i učenici te škole.

Foto: Fiuman.hr

Noćas nešto prije 3 sata policija je zaprimila dojavu o požaru u srednjoj školi na području Mlake u Rijeci. Radi se o zgradi u kojoj se nalaze dvije riječke srednje škole: Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo te Elektroindustrijska i obrtnička škola. U te su škole u proteklih mjesec dana dvaput provalili te ukrali školske imenike i dokumentaciju. Sinoć je provaljeno i treći put, ali ovoga je puta izbio i požar. Policija je potvrdila da požar podmetnut, odnosno izazvan.

Policija potvrdila – požar je izazvan ljudskim faktorom

– Tijekom jutra obavljen je očevid požara koji je izbio noćas u zgradi srednje škole na području Mlake u Rijeci. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara ljudska radnja. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a uslijed požara u potpunosti je izgorjela zbornica na prvom katu škole, dok su susjedne prostorije i zidovi hodnika zgrade oštećeni. Prema prvim procjenama radi se o većoj materijalnoj šteti, a stvarni iznos štete će biti utvrđen naknadno. Kriminalističko istraživanje ovog događaja je u tijeku s ciljem utvrđivanja za sada nepoznatog počinitelja te svih relevantnih činjenica, stoji u službenom priopćenju Policijske uprave Primorsko – goranske.

Zbornica Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u potpunosti je uništena, a zahvaćene su i susjedne prostorije te vanjska fasada. Prenosimo slike koje je objavio portal Fiuman.hr.   

Zahvaljujući brzoj intervenciji vatrogasaca, požar je ugašen za 30 minuta. Vatrogasci su na osiguranju požarišta ostali do 9 sati. Danas u školi nije bilo nastave. Nakon prve dvije provale počinitelji su ostali nepoznati, iako škola ima video nadzor, no samo u određenim dijelovima zgrade, što navodi na zaključak da su počinitelji znali gdje se on nalazi.

Izdvojeni članak

Bezobrazluk u školi: U mjesec dana dva puta ukrali imenike

Ocjene drugog polugodišta upitne

U prvoj su provali ukradeni školski dnevnici Elektroindustrijske i obrtničke škole, no time nisu izazvani problemi u radu škole jer su sve ocjene unesene u e-dnevnike. Nakon nepunih mjesec dana, točnije prošli tjedan drugi je put provaljeno u školsku zgradu. Tada su u noći s petka na subotu provalili u Srednju školu za elektrotehniku i računalstvo i odnijeli 25 razrednih knjiga i školsku dokumentaciju. Budući da je zbornica te škole uništena, a škola nema uveden sustav e-dnevnika, postavlja se pitanje što će se dogoditi s ocjenama učenika. 

Na to je pitanje Ministrarstvo znanosti obrazovanja i sporta za naš portal odgovorilo da su ocjene prvog polugodišta sigurne i unesene u eMaticu te da postoje isprintani izvještaji iz prvog polugodišta, no problem postoji s drugim polugodištem. Ocjene nisu evidentirane, a dnevnika više nema. 

– Ministarstvo je u kontaktu s ravnateljima Elektorindustrijske i obrtničke škole te Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci. Policija je obavila očevid. Činjenica je da je u zgradi škole došlo da provale tijekom noći s 29. na 30. travanj 2015. godine te je tom prigodom zapaljena zbornica škole u kojoj su uništene sve razredne knjige. Što se tiče Elektroindustrijske i obrtničke škole, očekujemo da će nastavna godina biti će završena na vrijeme uz otežani raspored sati i satnicu, ali ne očekuju se bilo kakve smetnje ili problemi oko ocjenjivanja učenika jer su u školi uvedeni e-dnevnici. Što se tiče Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo, problema s ocjenama iz prvog polugodišta neće biti jer su učenicima isprintana izvješća iz aplikacije E-matice, no bit će potrebno rekonstruirati drugo polugodište što će, prema riječima ravnatelja, nastavnici i učiniti, rekli su nam iz MZOS-a. 

Iz Ministarstva saznajemo i da će osnivač škole Primorsko-goranska županija osigurati fizičku zaštitu objekta od strane zaštitarske službe kako bi se prevenirala nova provala te će u najskorijem roku sanirati nastalu štetu. Nitko od profesora koje smo kontaktirali nije htio dati izjavu niti komentar, a ravnatelj Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo na telefon se nije javljao.

Izdvojeni članak

Tinejdžeri se zapalili kako bi ukazali na nepravdu

Učenici se boje predmetnih ispita

Pitali smo i učenike Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo da komentiraju ovaj vandalski čin. Njihovi su komentari različiti – neki se boje da će zbog ovoga pasti razred jer neće moći ponovo riješiti sve predmete, neki smatraju da nije pošteno da svi moraju polagati predmetne ispite, drugi tvrde da je ovo krivica vodstva škole. 

– Ja sam u problemima jer imam puno komada i sad zbog ovog ne znam što će biti. Mislim da bih mogao čak pasti razred i mislim da mi ovo nije dobro došlo. Jedino ako nas ne puste sve da prođemo. A ne znam ni kad počinje škola. Nitko normalan tko ima
petice i osiguran mu je prolazak razreda neće raditi takve gluposti, nego
samo oni koji ovise o toj ocjeni i kojih to može spasiti u zadnji čas,rekao nam je jedan od učenika škole koji dodaje da su sada svi učenici s lošijim ocjenama sumnjivi. 

Jedan učenik 3. razreda tvrdi da se nakon druge provale ništa nije poduzelo kako bi se zgrada osigurala.

– Iskreno, ne možemo sumnjati ni na koga jer nismo ni sami sigurni je li to počinio učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo ili Elektroindustrijske i obrtničke škole. Najveći problem su predmetni ispiti koji bi nas mogli ‘pogoditi’ u najnezgodnijem dijelu godine. Ja iskreno mislim da je ovo krivica ravnatelja jer on nije ništa poduzeo nakon prve provale, a u novinama je izjavio da je naručio rešetke..Neke od kamera u školi ne rade ili su lažne, jer u prošle dvije provale u školu dnevnici su zapaljeni na 2. i 3. katu točno ispred kamera, tvrdi učenik. 

Učenici se boje da će posljedice snositi svi i pozivaju Ministarstvo na razumijevanje inače je moguć i štrajk.

– Bilo bi odlično da imamo e-dnevnike, ali se nekome valjda nije dalo mučiti s tim. Ja se nadam da nećemo morati pisati predmetne ispite, jer smatram da nismo mi krivi što škola nije osigurana kako treba. Nadam se da će Ministarstvo shvatiti da je nama sada najteže, a pogotovo četvrtim razredima kojima nastava završava u petom mjesecu. Mislim da, ako njima daju predmetne ispite, da će oni pokrenuti štrajk, tvrdi učenik 3. razreda koji je također htio ostati anoniman.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap