Pretraga

Škole zabranile kreme za sunčanje zbog straha od bandi i pedofila

A- A+

Nakon što su joj se dvije kćeri prošlog tjedna pune opeklina od sunca vratile sa školskog izleta Jesse Michener, popularna blogerica iz Tacome, svojim je javnim istupom ukazala na suludu zabranu korištenja krema za sunčanje i nošenja kapa naškolskim izletima. Njihovo korištenje brani institucionalna politika čitavog niza škola u SAD-u. Zašto? Razloga je više, a svi su podjednako bizarni. Strah od pedofilije i borba protiv maloljetničkih bandi samo su dio opravdanja za ovu besmislenu i opasnu praksu.

– Mojim djevojčicama u dobi od 9 i 11 godina tijekom cijelodnevnog izleta nitko od odraslih nije ponudio kremu za sunčanje. To je strašno, napisala je na svojem blogu ogorčena Jesse Michener nakon što su joj se kćeri sa izleta vratile ozbiljno zagorene.

Škole roditeljima prodaju maglu

Navodno je zabrana krema za sunčanje dio programa koji obeshrabruje djecu da na izlete i u ljetne kampove nose bilo kakvu vrstu medikamenata pa makar oni bili i ovoga tipa.

-Neki tretiraju kreme za sunčanje kao i bilo koji drugi potencijalni alergen. Zabranjuju njihovo korištenje kako bi izbjegli alergijske reakcije, tvrdi dermatologinja Jennifer Allyn.

Strah od pedofilije

 S obzirom da istraživanja pokazuju da je alergija na ove preparate učestala kao i na sapun jasno je da je ovo tek prodavanje magle i da institucije muči nešto ozbiljnije.

Riječ je naime o pedofiliji. Voditelji i učitelji bi se mogli naći u problemima zbog neprihvatljivog dodirivanja dok djeci pomažu nanijeti losion. U Marylandu je nedavno donesen zakon koji zabranjuje osoblju kampova pa čak i drugoj djeci pomaganje pri nanošenju zaštitnih krema.

Kape za sunce obilježje uličnih bandi

Besmislicama ni tu nije kraj. Već spomenutim djevojčicama zabranjeno je i nošenje šešira za zaštitu od sunca.

Na pitanje zašto, odgovor je jednostavan. Škole ne odobravaju pokrivala za glavu jer su ona često znak raspoznavanja pripadnika bandi.

Strah od tužbi jači od brige za djecu

Na prvi pogled mogli bismo pomisliti da je riječ jednostavno o gluposti onih koji su ovakve odluke donijeli. Ipak ključ je o nečemu mnogo opipljivijem. Riječ je o novcu i ugledu.

Ako odmah odbacimo naivne argumente koji govore o zaštiti od alergija i korištenju medikamenata, jasno je da se škole boje tužbi. Golemu bi štetu, u zemlji gdje su ugled i novac apsolutno sve, jednoj školi nanijela tužba za pedofiliju ili pak povezivanje s uličnim bandama.

U takvom okruženju svaki uzoran kapitalist bi žrtvovao par oljuštenijih dječijih lica kako bi isključio mogućnost da brižni roditelji tuže školu zbog prerevne pomoći koju je mladi profesor ponudio njihovim klincima.

Bolje spriječiti, nego liječiti, rekli bi naši stari. Moto su im ukrale američke škole, ali oni ne štite zdravlje učenika već ono jedino bitno – novčanik.