Pretraga

Skroz drugačija škola: Nastava je kao na faksu, a izborni predmeti su – jedrenje i skijanje

A- A+

Nastava ove škole organizirana je u turnusima, poput nastave na fakultetima. Dio predmeta izvodi se na stranom jeziku pa ga učenici usvajaju i na taj način, a imaju i zanimljive izborne predmete poput skijanja i jedrenja. Riječ je o Privatnoj srednjoj školi Andriji Ljudevita Adamića u Rijeci. Uz gimnazijski, izvode i smjerove farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, a doznali smo više o njihovom pristupu nastavi.

Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Foto: Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Srednja škola Andrije Ljudevita Adamića u Rijeci prva je i jedina privatna srednja škola u Primorsko-goranskoj županiji. Već osamnaest godina provodi program opće gimnazije, a od 2021. godine riječki osmaši mogu se, uz opću gimnaziju u školi Adamić, opredijeliti za smjer fizioterapeutskoga i farmaceutskoga tehničara.

Izvode tri programa

Opća gimnazija Adamić nudi učenicima akademski gimnazijski program kojim stječu široko obrazovanje, interdisciplinarno razmišljanje i dobru pripremu za nastavak školovanja na viskoobrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu.

S druge strane, odabir strukovnoga obrazovanja u sferi medicine odličan je odabir jer je riječ o izrazito traženom, a deficitarnom zanimanju. Budući fizioterapeutski tehničari mogu raditi u sektoru zdravstva, zdravstvenoga turizma i uslužnih djelatnosti, a prema podacima Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, jedno je od 15 najtraženijih zanimanja.

Farmaceutski tehničari usvajaju znanja iz temeljnih biomedicinskih i stručnih farmaceutskih predmeta. Suvremen pristup obrazovanju udovoljava potrebama sve zahtjevnije farmaceutske prakse u sustavu zdravstvene zaštite. Farmaceutska industrija zauzima treće mjesto u ukupnoj svjetskoj proizvodnji kemijske industrije.

Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Učenici smjera Fiziterapeutski tehničar | Foto: Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Svi učenici mogu ići na praksu

Učenici Srednje škole Adamić stječu izobrazbu gimnazijskoga i zdravstvenoga programa i upoznati su s najnovijim znanstvenim spoznajama, praksama i vještinama potrebnima za rad u struci, ali i za nastavak školovanja. U školi se daje naglasak na razvijanje sposobnosti kritičkoga promišljanja, aktivnog i trajnog stjecanja znanja, vještina komunikacije i timskoga rada.

Škola Adamić svim svojim učenicima nudi raznovrstan niz izbornih predmeta, priprema za maturu, individulanih i grupnih konzultacija, sudjelovanja u Erasmus projektima, gimnazijsku i stručnu praksu u renomiranim ustanovama, centrima i tvrtkama.

Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Učenici smjera Farmaceutski tehničar | Foto: Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Na poseban način izvode nastavu

Jedina je škola u županiji koja provodi turnusnu nastavu prema Bolonjskom modelu čime se znatno rasterećuje učenike u svakodnevnoj nastavi. To znači da u svakom turnusu učenici imaju nastavu iz nekoliko predmeta. Iz škole su nam objasnili kako to točno funkcionira.

– Turnusna nastava u našoj školi izvodi se po Bolonjskom modelu u cilju rasterećenja učenika tako da se iz rasporeda izuzme pet do šest predmeta. Primjerice, ako učenici u turnusu imaju Kemiju i Biologiju, nemaju Povijest i Geografiju. Tek kad završi jedan turnus i zaključe se ocjene iz turnusnih predmeta, uvodi se drugi predmetni turnus, pojasnili su nam iz škole.

Također, jedina su škola koja primjenjuje CLIL metodologiju (eng. Content and Language Integrated Learning), odnosno dio se predmeta izvodi na stranome jeziku. Cilj je ove metodologije istovremeno učiti strani jezik i nastavno gradivo.

Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Učenici općeg gimnazijskog smjera | Foto: Privatna srednja škola Andrije Ljudevita Adamića

Nastava je uvijek u jutarnjoj smjeni

Škola omogućuje povoljan omjer nastavnika i učenika, čime se postiže suradnički i mentorski odnos. Osim nastave u školi se organiziraju zanimljive izvannastavne aktivnosti i radionice, a učenici mogu izabrati i fakultativne predmete skijanja i jedrenja.

Škola se nalazi u samome centru grada Rijeke, nastava se izvodi isključivo u jutarnjoj smjeni, a osobit pečat školi daju velik broj aktivnih i perspektivnih sportaša koji su odabrali školu Adamić upravo zbog njezinoga jedinstvenoga pristupa koji im omogućuje ostvarivanje sportske karijere i obrazovanja.

Više o Privatnoj srednjoj školi Andriji Ljudevita Adamića u Rijeci pročitajte na njihovoj web stranici.

Copy link
Powered by Social Snap