Slab odaziv na ‘Školu za život’: Prijavilo se samo 17% osnovnih i 10% srednjih škola u Hrvatskoj

Jutros su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljeni rezultati Javnog poziva školama za sudjelovanje u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’. Programom je predviđeno uključivanje 50 osnovnih i 30 srednjih škola, a dok MZO ističe ogroman interes škola za sudjelovanjem, statistika pokazuje nešto drugačiju sliku. Od ukupnog broja matičnih osnovnih škola, prijavilo se njih 17 posto, a od srednjih škola u Hrvatskoj, u ‘Školi za život’ želi sudjelovati njih 10 posto. Ministrica se osvrnula i na nedovršene kurikularne dokumente te kazala kako se sa svime stiže.

foto: srednja.hr

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i njena pomoćnica Lidija Kralj jutros su u Ministarstvu predstavile rezultate javnog poziva školama za sudjelovanjem u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’.

Prema predstavljenim podacima, na javni poziv javile su se 143 matične osnovne škole, uz 231 područnu. Što se tiče srednjih škola, prijavile su se njih 72.

Prema programu, predviđeno je da će u ‘Školu za život’ biti uključeno maksimalno 50 osnovnih i 30 srednjih škola, a planirano je sudjelovanje oko 6.000 učenika.

U MZO-u zadovoljni brojem i kvalitetom prijava, do kraja tjedna izbor eksperimentalnih škola

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] 'Škola za život' nije Cjelovita kurikularna reforma

Ministrica i njezina pomoćnica istaknule su kako su zadovoljne brojem i kvalitetom prijava te kako su pred njima sada ‘slatke muke’ odabira sedamdesetak škola koje će ući u program od iduće školske godine. Najavile su kako očekuju da bi do kraja tjedna trebali biti poznati rezultati odabira škola.

S obzirom na prijavljene škole, tvrde kako će za eksperimentalni program biti ispunjeni uvjeti geografske pokrivenosti, veličine škola, kao i zastupljenost škola iz urbanih i ruralnih sredina.

U Ministarstvu su zadovoljni brojem prijava za sudjelovanje u ‘Školi za život’. Ipak, gledajući statističke podatke o ukupnom broju hrvatskih škola, pogrešno je tvrditi da je interes bio ogroman.

Prijavljeno 17% osnovnih i 10% srednjih škola

Naime prema podacima Državnog zavoda za statistiku iz 2017. godine (podaci se odnose na kraj školske godine 2015./2016. i početak školske godine 2016./2017.), u Hrvatskoj su 862 matične osnovne škole. S obzirom na broj prijavljenih (matičnih) osnovnih škola za eksperimentalni program (143), proizlazi da se prijavilo nešto manje od 17 posto osnovnih škola.

Gledajući podatke DZS-a iz 2017. o ukupnom broju srednjih škola, u Hrvatskoj je ukupno 745 srednjih škola. S obzirom na 72 prijavljene za ‘Školu za život’, proizlazi da ih se prijavilo nešto manje od 10 posto.

Neki dokumenti koji će u eksperimentalni program još nisu na recenziji

[PROPAST CJELOVITE KURIKULARNE REFORME] 6 mjeseci prije ulaska u škole, kurikulumi nisu spremni

Na pitanje novinara o nedovršenim kurikularnim dokumentima odnosno dokumentima koji još uvijek nisu recenzirani, a koji će biti predmet eksperimentalnog programa, Divjak je rekla da će se sve stići do početka iduće školske godine te kako treba imati na umu da se u programu ne radi samo o dokumentima, već o novim načinima učenja, poučavanja i vrednovanja. No i njih definiraju dokumenti.

Pa će tako u eksperimentalni program, primjerice, i Okvir za vrednovanje procesa i ishoda učenja. On definira nove načine vrednovanja, odnosno komplementarnost i uravnoteženost upotrebe vrednovanja naučenoga s pristupima usmjerenim sustavnom praćenju i procjenjivanju (vrednovanje za učenje i vrednovanje kao učenje). Navedeni dokument, odnosno Okvir, prema posljednjim informacijama iz Ministarstva obrazovanja s kraja veljače, još uvijek nije niti poslan na recenziju.

U nastavku pogledajte popis osnovnih i srednjih škola koje su se prijavile za sudjelovanje u eksperimentalnom programu ‘Škola za život’.

Odgovori