Pretraga

Slasno! Srednjoškolci s Visa pripravljaju ukusan kolač, koji je postao školski brend

A- A+

U maloj školi srednjoj školi Antun Matijašević Karameneo na Visu, za zanimanje konobar ove godine nije bilo interesa prvašića, ali kuhari i slastičari rade punom parom. Štoviše neke tradicionalne recepte oplemenjene modernim tehnikama te domaćim specifičnim namirnicama, uspjevaju učiniti autentičnim. Takav je primjerice ‘cvit od rogoca’ odnosno kolač od mahunarke rogač karakteristične za Vis, a kojeg učenici rade na jedinstven način.

Cvit od rogoca/ Screenshot: HTV

U jednoj od po broju učenika najmanjih srednjih škola u Hrvatskoj, onoj Antun Matijašević Karamaneo, nema interesa za zanimanje konobar, no kuharski se smjer redovito popuni. Ono što je ohrabrujuće i što stručna učiteljica kuharstva iz ove škole Katarina Jurinović navodi za HTV-ovu emisiju More, je da nakon završetka obrazovanja, dosta osoba ostaje na otoku profesionalno se baviti kuhanjem.

Izdvojeni članak

Na otocima učenici neće u konobare, iako je to deficitarno zanimanje

Upravo u spomenutoj emisiji otkrili su i recept za ‘cvit od rogoca’, odnosno kolač s rogačem, mahunarkom karakterističnom za mediteranske krajeve pa i Vis. Taj kolač je i svojevrsni adut spomenute viške srednje škole.

Dakle osnovne sastojke mast, šećer, jaja, brašno i amonijak, učenici tradicionalno oplemenjuju domaćom rakijom. Ono što ovaj recept čini specifičnim te karakterističnim za Vis je brašno od rogača, koje se dodaje u smjesu.

Nakon što se sve skupa ispeče, preostaje vam samo isjeći kolač u kalupima te ga po želji ukrasiti preljevom, koji je kod viških srednjoškolaca od čokolade.

Kako izgleda priprava ‘cvita od rogoca’, kao i još nekoliko slastica od te mediteranske mahunarke pogledajte na ovom linku. (od 22 i 45)

Slasno! Srednjoškolci s Visa pripravljaju ukusan kolač, koji je postao školski brend
Share via
Copy link
Powered by Social Snap