Pretraga

Sljedeću srijedu ili četvrtak nema nastave: profesori idu u štrajk

A- A+


Izdvojeni članak

Dan učitelja ili dan žalosti: ogorčeni pripremaju prosvjed, a Jovanović u čestitarima

Sljedeće srijede ili četvrtka, ovisi o tome koji dan će se čitati proračun u Hrvatskom Saboru, u štrajk će ići svi prosvjetari i medicinske sestre. Profesori i nastavnici štrajakat će u osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima kako bi upozorili vladajuće da su i dalje nezadovoljni pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Sljedeći tjedan na dnevnom redu Sabora treba biti čitanje proračuna. Još nije potvrđeno radi li se o 28. ili 29. studenom, no čim se sazna točan datum, prosvjetari i medicinari idu u štrajk. U osnovnim i srednjim školama, ali i na fakultetima za jedan od ta dva dana priprema se kolektivni štrajk, prenosi portal danas.net.hr.

Prosvjetarima će se pridružiti i i nezadovoljne medicinske sestre. Iako se radi o samo jednom danu, ovo je vrlo vjerojatno samo uvod u godinu koju će obilježiti ovakvi štrajkovi.

– To je samo jednodnevni štrajk upozorenja koji najavljuje da će cijele školske godine biti štrajkova, a na kraju školske godine dugotrajni štrajk, najavio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.
Podsjetimo, prosvjetari su nedavno izašli na referendum i to u velikom broju. Čak više od 60 tisuća zaposlenika u hrvatskome školstvu izjasnilo se kako su protiv izmjena Temeljnog kolektivnog ugovora.

Svjetski dan učitelja koji je obilježen 5. listopada profesori su iskoristili kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Iako im je ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Željko Jovanović čestitao njihov dan, mnogi su mu uzvratili negativnim odgovorom.
Profesorica Ela Rac-Marinić-Kragić, koju smo pitali za komentar rekla je kako bi bilo najbolje da se Dan učitelja ukine, pa se neće prisjećati koliko je nedovoljno plaćena i ponižena.

Niti nakon više od mjesec dana od te izjave ništa se nije promijenilo, osim novijih planova sindikata da kreću u štrajkove koje će organizirati tijekom cijele godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap