Pretraga

Smanjene zalihe svih krvnih grupa: Građani se pozivaju na dobrovoljno darivanje

A- A+

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu pozvao je građane svih krvnih grupa da se odazovu na darivanje krvi zbog smanjenih zaliha. Darivanje se održava u Petrovoj 3 svakim radnim danom od 7:30 do 19 sati te subotom od 7:30 do 15 sati.

Foto: Unsplash

Zbog smanjenih zaliha, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu poziva građane svih krvnih grupa da se odazovu na dobrovoljno darivanje krvi.

Darivanje će se odvijati u Petrovoj 3 u Zagrebu, od ponedjeljka do petka od 7:30 do 19 sati te subotom od 7:30 do 15 sati.

Podsjetimo, za darivanje krvi osoba mora biti starija od 18 godina, treba imati tjelesnu težinu iznad 55 kilograma, odnosno proporcionalnu visini, dok  tjelesna temperatura mora iznositi do 37°C, stoji na stranicama Zavoda.

Sistolični krvni tlak treba se kretati od 100 do 180 mm Hg, dijastolični 60 do 110 mm Hg, a puls bi trebao biti između 50 i 100 otkucaja u minuti. Razina hemoglobina kod muškaraca treba biti 135 g/L, a kod žena 125 g/L.

Valja napomenuti da muškarci smiju dati krv do četiri puta godišnje s razmakom između darivanja od tri mjeseca, dok žene smiju dati krv do tri puta godišnje s razmakom između darivanja od četiri mjeseca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap