Pretraga

Smjer meteorološki tehničar postoji samo u jednoj školi u Hrvatskoj, a učenici od sada i snimaju prognozu

A- A+

Među jedinstvene i neobične strukovne smjerove koji se nude osmašima za upise je i smjer meteorološki tehničar. Jedina škola u Hrvatskoj koja ga izvodi je Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac. Osim teorijske nastave, učenici imaju i niz stručnih predmeta, a znanja usvajaju i kroz praktičnu nastavu. Nedavno je tako u školi otvoren i meteorološki studio, u kojem su učenici snimili prvu vremensku prognozu.

Foto: web stranica Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac

Ove godine planirani broj upisnih mjesta u srednjim školama je malo više od 44 tisuće, od čega u četverogodišnjim strukovnim školama njih nešto više od 17 tisuća. Među takvima je i smjer meteorološki tehničar, a u Hrvatskoj ga provodi samo jedna škola – Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac.

– Srednje meteorološko obrazovanje u Republici Hrvatskoj provodi se od školske godine 2000./2001. jedino u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu. Riječ je o četverogodišnjoj srednjoj strukovnoj školi koja, uz stručne, ima dovoljan broj sati nastave iz općeobrazovnih predmeta pa učenici po završetku škole imaju mogućnost nastaviti školovanje na različitim fakultetima ili veleučilištima, započinje priču o ovom smjeru Ivana Čordašev, profesorica fizike i stručnih meteoroloških predmeta u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi Karlovac.

Kako izgleda nastava?

Nastavlja, stručni dio nastave vodi troje nastavnika meteorološke struke, najvećim dijelom u samoj školi i njenoj neposrednoj okolici. Uz to,  realizaciji programa dodatno pomaže suradnja između obližnje Glavne meteorološke postaje Državnog hidrometeorološkog zavoda – Karlovac.

– Važan dio nastave obuhvaćaju mjerenja i opažanja na dobro opremljenoj školskoj meteorološkoj postaji, uključujući i automatsku meteorološku postaju, te stručne ekskurzije učenika. Učenici naime, tijekom četverogodišnjeg školovanja posjećuju sve najznačajnije tipove meteoroloških postaja i drugih relevantnih objekata u Hrvatskoj, a uz ferijalnu praksu (u trajanju od 70 sati) tijekom ljetnih i zimskih praznika imaju mogućnost ‘brusiti’ školsko znanje na mjestima nacionalne operativne meteorologije – na glavnim postajama širom Hrvatske, opisuje profesorica Čordašev.

Tijekom školovanja učenici usvajaju razna znanja iz fizike, matematike, kemije i geografije, ali i stječu znanja i vještine iz područja meteorologije. Kada je, pak, riječ o strukovnim predmetima, među njima su predmeti Meteorološka motrenja, Opća meteorologija, Meteorološka statistika, Klimatologija, Poljoprivredna i šumarska meteorologija, Kemija atmosfere, Daljinska mjerenja i slično.

Ono što treba naglasiti jest da učenici po završetku ovog smjera ne postaju meteorolozi jer je za obavljanje poslova meteorologa potrebno završiti diplomski sveučilišni studij fizike – geofizike smjer Meteorologija i fizička oceanografija na PMF-u. Kao što i sam naziv smjera kaže, po završetku se postaje meteorološki tehničar.

– Osnovna zadaća meteorološkog tehničara jest briga za to da podaci o stanju atmosfere budu izmjereni na način određen važećim međunarodnim sporazumima, utemeljen na fizikalnim postavkama te da ti podaci budu dostupni za znanstvena istraživanja i različite korisnike, pojašnjava profesorica Čordašev.

Izdvojeni članak

Kada je prvi dan proljeća? U školi nas uče jedno, ali posljednjih 20-ak godina ustvari počinje dan ranije

U školi nedavno otvoren meteorološki studio

Još jednu, novu vrstu praktične nastave, učenici će obavljati u novom meteorološkom studiju koji je nedavno otvoren u ovoj školi.

Učenici – meteorološki tehničari izrađivat će prognozu za Hrvatsku, ali i detaljniju prognozu za Karlovačku županiju. Prognoze će se moći pratiti na YouTube kanalu škole, kao i na društvenim mrežama. Škola je opremila studio uz pomoću tvrtke Izvan fokusa, a sastoji se od kamere, green screen platna, rasvjete, mikrofona, potrebnog računala i programa te svih virtualnih i vizualnih elemenata za slaganje prognoze. Cilj ovog projekta je popularizacija ovog smjera, meteorologije i općenito znanosti. Učenici će steći nova jedinstvena znanja, a iskustvo će im pomoći u odluci o daljnjem školovanju i njihovom zvanju, priča nam Čordašev.

Prvu vremensku prognozu koju su učenici snimili možete vidjeti u videu ispod.

– Trenutno se školuje 35 učenika meteoroloških tehničara. Prijašnjih godina upisali smo razrede s većim brojem učenika nego danas, ali mislim da nije stvar u smanjenom interesu već uopće o smanjenom broju učenika na nivou cijele Hrvatske, zaključuje profesorica Čordašev.

Za kraj nam je otkrila još jednu zanimljivu crticu o školi: u njoj od 1997. godine postoji GLOBE program koji obuhvaća mjerenja atmosfere, vode, tla i biosfere. U 25 godina rada škola je poslala preko 4,5 milijuna podataka i po tome se svrstala u sam svjetski vrh GLOBE-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap