Pretraga

Smjernice za pisanje motivacijskog pisma

A- A+

Uz svaku prijavu za posao bitno je napisati dobar životopis, ali i dobro motivacijsko pismo. Ono što će na neki način prodati vaš životopis je upravo kratko pismo koje će objasniti zašto se prijavljujete za neki posao ili stipendiju. Kako bi osoba koja čita vaše pismo među stotinama drugih zapamtila upravo vas, budite zanimljivi, jasni i s malo riječi napišite što više.

Prilikom prijavljivanja za posao ili pak na razne programe stipendiranja morate priložiti svoj životopis i s njime motivacijsko pismo. Na stranici A4 formata u svega nekoliko rečenica morate objasniti tko ste, što želite i zašto ste baš vi idealni za ovaj posao ili stipendiju. Upravo se motivacijskim pismom možete izdvojiti među stotinama drugih koji su poslali isto pismo napravljeno po standardnim pravilima.

Izdvojeni članak

Pitanja koja Google postavlja na razgovoru za posao

Nemojte počinjati rečenice s ‘ja’

Cilj svakog motivacijskog pisma je prodati životopis koji se nalazi u prilogu maila ili standardne pošte. Detaljnih pravila za pisanje motivacijskog pisma nema. Ono što biste trebali navesti jesu vaše sposobnosti, međutim probajte ne prodavati se kao da se radi o reklamnom proizvodu.
Napišite nešto o tvrtki u kojoj želite raditi, te objasnite zašto biste bili dobri za tu poziciju.

Naprimjer, ako se prijavljujete za posao u dućanu navedite kako vam ne treba mnogo vremena da savladate nova znanja te kako dobro radite pod pritiskom. Za kojigod posao ili stipendiju želite aplicirati, navedite da ste otvorena i komunikativna osoba i dodajte kako se možete zamisliti vidite u timu tvrtke u kojoj želite raditi.
Izbjegavajte počinjanje rečenica sa zamjenicom ‘ja’ , već ukomponirajte svoje osobine u to kako biste pomogli poslodavcu i učinili tvrtku što boljom. Budite lukavi, umjesto da nabrajate svoje osobine redom.

Pročitajte nešto o tvrtki ili stipendiji za koju se prijavljujete

Nakon nekoliko redaka o sebi i svojim prednostima, osvrnite se na svoje profesionalne strane. Pokušajte objasniti kako biste vi riješili neki problem, te izvucite podatke sa web stranice vašeg poslodavca i povežite to sa svojim profesionalnim prednostima.
Objasnite kako ste na fakultetu naučili određene vještine i usavršili znanja, a da bi zbog navedenog bili idealni za određeno radno mjesto.

Pokažite zainteresiranost i otvorenost novim znanjima, te istaknite one sposobnosti koje su ključne za posao za koji se prijavljujete.
Iako su navedene smjernice općenite, pokušajte obzirom na prirodu posla koji tražite usmjeriti svoje motivacijsko pismo na to područje.

Izdvojeni članak

Što odijevanje za posao govori o vama

Gramatika, stil i grafički izgled važni

Ništa manje važno nisu provjera stila, gramatike i grafički izgled vašeg pisma. Neka vam u jednom kutu (obično u gornjem lijevom) stoji ime i prezime, te adresa i kontakt. Naslovite pismo kao ‘Motivacijsko pismo’ i krenite s obraćenjem ‘poštovani’.
Napravite prored i pišite sažeto i jasno. Nemojte se razbacivati dugačkim ‘učenim’ riječima već budite pamtljivi i koncizni.

Samo tako ćete nekome ostati u pamćenju i možda ćete baš biti favorit za radno mjesto.
Ukoliko ćete paziti na sve navedeno i obratiti pažnju na prirodu tvrtke u kojoj želite raditi ili pak na stipendiju koju biste voljeli osvojiti, osoba koja treba izabrati kandidata bi mogla stvoriti dobar dojam o vama.

Copy link
Powered by Social Snap