Pretraga

Na snagu su stupile nove porezne izmjene: Evo što to znači za mlade koji rade

A- A+

Prvim danom nove godine na snagu su stupile porezne izmjene koje su označile četvrti krug porezne reforme. Radi se o paketu o devet zakona, a izmjena Zakona o porezu na dohodak u jednom se dijelu direktno tiče mladih osoba koje su po novome u potpunosti ili djelomično oslobođene plaćanja tog poreza. Međutim, mjesečno će se taj novac mladima ipak “uzimati”, a vratit će im se tek godišnjim povratom u 2021. godini.

Foto: Marko Matijević | srednja.hr

Prema enciklopediji.hr porezi su prisilna davanja koja građani plaćaju državi ne dobivajući protunaknadu, a država taj novac koristi da bi osigurala javne usluge. Postoje različiti porezi, a od 1. siječnja 2020. godine na snagu je stupilo niz promjena koje su označile četvrti krug porezne reforme. Jedan od izmijenjenih zakona je i Zakon o porezu na dohodak, a upravo se jedan dio tih izmjena izravno tiče mladih zaposlenih ljudi.

Izdvojeni članak

Društvena igra koja prikazuje stvarnost: Društvene klase bore se za ulazak u porezni raj

Naime, po novome, prema članku 46. osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza. Međutim, taj iznos i dalje će im se oduzimati na mjesečnoj razini, no onda će godišnjim obračunom biti vraćen. To znači da mladi neće osjetiti ovu poreznu promjenu u svom novčaniku na mjesečnoj plaći, nego tek u ljeto 2021. godine kada dobiju godišnji povrat poreza za 2020. godinu u kojoj se ova mjera počela provoditi.

Oni s većom plaćom dobit će veći povrat jer im je porez na dohodak viši, a prema nekim izračunima koje je objavio tportal.hr, mladi do 25 godina s plaćom manjom od 4.000 kuna neće dobiti ništa. Mladi do 25 godina s plaćom od 4.500 kuna dobit će povrat od otprilike samo 2.637 kuna.

Prema Institutu za javne financije, porez na dohodak definira se kao izravni porez, tj. kao porez koji se nameće izravno na dohodak osobe ili domaćinstva koje bi trebali snositi porezni teret. Porez na dohodak najtipičniji je oblik izravnih poreza

Share via
Copy link
Powered by Social Snap