Pretraga

Socijalna služba provjeravat će roditelje učenika koji imaju loše vladanje i puno neopravdanih

A- A+

Centar za socijalnu skrb u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pokrenuo je združeni projekt. Škole će, počevši od tekuće školske godine, područnim centrima slati podatke o učenicima s rekordnim brojem neopravdanih izostanaka, kao i o onima s lošim vladanjem. Centar će potom krenuti u provjeru roditelja.

nastava škola učionica

Foto: Taylor Wilcox; Unsplash

Koncem svake školske godine detaljno izvještavamo o tisućama ukora i neopravdanih sati koji su dobili učenici diljem Hrvatske. Prošle je godine tako bilo 3.500 učenika s lošim vladanjem, zaradili su 513.177 neopravdanih izostanaka, što je zapravo manje u odnosu na prošle godine zbog online nastave, a neki su učenici i isključeni iz nastave. U cijelu se priču konačno uključio i sustav socijalne skrbi.

Škole će slati podatke socijalnoj službi

Područni uredi Centra za socijalnu skrb od tekuće će školske godine na poseban način surađivati sa školama na tom području. Koncem svake školske godine škole s određenog područja nadležnom će Centru za socijalnu skrb slati podatke o učenicima koji imaju loše vladanje, kao i o onima koji imaju rekordno visok broj neopravdanih izostanaka. To u praksi znači da će škole s područja Grada Zagreba sredinom kolovoza svake godine Centru za socijalnu skrb u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo, Centar će te podatke analizirati te s njima krenuti u daljnji postupak. Prva akcija mogla bi uključiti na tisuće učenika, čije će roditelje djelatnici centara diljem države rutinski provjeravati. Posebnu će pozornost, doznajemo, obratiti na učenike koji su loše vladanje i ukore dobili zbog pojava vršnjačkog nasilja, o čijem se nerješavanju godinama govori u javnosti.

Ideja je podsjetiti roditelje da su odgovorni za svoju djecu

Iako je generalno pao broj izostanaka učenika u prošloj školskoj godini, zahvaljujući online nastavi, jedan je ovo od združenih projekata Ministarstva znanosti i obrazovanja i središnjeg Centra za socijalnu skrb kako bi se i u normalnim nastavnim okolnostima smanjio broj neopravdanih sati kao i incidencija lošeg vladanja među učenicima.

Isto tako, kažu naši upućeni izvori, u pozadini ovog plana je i utjecanje na uzroke negativnih pojava među učenicima kroz provjeru obitelji u kojima odrastaju. Ideja je vladajućih, više izvora nam kaže, na ovakav način napomenuti roditeljima da su ipak oni najodgovorniji za ponašanje svoje djece te ih podsjetiti na njihove dužnosti.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.

Socijalna služba provjeravat će roditelje učenika koji imaju loše vladanje i puno neopravdanih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap