Pretraga

Šokantno: Evo u kojoj državi žive najveće vinopije

A- A+

Država koja je najveći potrošač vina po glavi stanovnika i to s ne dostižnom prednošću je Vatikan. Naime u Papinskoj državi prema posljednjim dostupnim podacima, onima iz 2012., svaki stanovnik na godišnjoj razini popije 73.8 litara! Treba svakako naglasiti da su Hrvati u ovom pogledu na visokom šestom mjestu s godišnjim prosjekom od 42.6 litara. Donosimo još neke zanimljive podatke o konzumaciji vina u svijetu.

Najveći konzument vina po glavi stanovnika je Vatikan. Naime, u ovoj minijaturnoj zemlji svaki državljanin popije prosječno 73.8 litara godišnje. Desetcima litara udaljena na drugom mjestu je Andora s 46.4, dok je Hrvatska šesta s 42.6 litara po glavi stanovnika godišnje, piše Business Insider.

Izdvojeni članak

Znanost utvrdila: Vino je bolje od vježbanja

Sjedinjene Države uzele primat najvećeg tržišta Francuskoj

Kada je riječ o podacima o ispijenom vinu po glavi stanovnika na godišnjoj razini Amerikanci su 56., ali su u trgovini vinima, preuzeli primat Francuskoj, odnosno zemlji kojoj je produkcija vina jedan od simbola identiteta.

Najprodavanija tri vina na svijetu su Barefoot, Gallo te Concha Y Toro, dok su tri najjača vina, odnosno s najvećim udjelom alkohola, Sherry s 22 posto, Port vino s 20 te Bum vino s istovjetnih 20 posto.

Nedavno smo pisali da vino donosi nekolicinu dobrobiti ljudskom organizmu, kao što su poboljšanje funkcije srca, mišića i kostiju. S druge strane preventivno djeluje protiv dijabetesa te par vrsta raka, poput onog debelog crijeva.

Izdvojeni članak

Uskoro menza na Maksimiru: Studenti će konzumirati vlastito vino i divljač

Najstarija vinarija svijeta otvorena 1211. godine

Uz neke tekuće podatke spomenuti izvor donosi i crtice iz prošlosti proizvodnje vina. Tako su prvi materijalni dokazi, koji svjedoče o proizvodnji i postojanju vina pronađeni u Armeniji. Radi se o presi za grožđe i vinskom ćupu, starima oko šest tisuća godina.

Najstarija vinarija, koja još uvijek radi je Schloss Vollrads, smještena u njemačkoj regiji Hessen. Prvu bocu, ovaj je proizvođač prodao prije 803 godine, dakle 1211. godine.

Na kraju dodajmo još dva brojčana podatka. Najskuplje prodana boca vina svih vremena je Screaming Eagle Cabernet iz 1992. Na humanitarnoj dražbi 2000. kupljena je za pola milijuna dolara. Najskuplje prodana boca u maloprodaji je Chateau Margaux iz 2009., a cijena mu je bila 195 tisuća dolara.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap