Šokantno: Zbog prekida možete oćelaviti!

Slomljeno srce osim do brojnih problema može dovesti i to ispadanja kose, i to u tolikoj mjeri da postanete ćelavi. Iako možda nikad niste čuli za takvo stanje, događa se češće nego što mislite.

Poznato je da prekidi ljubavih veza mogu itekako utjecati na ljude, a već smo pisali i da raskidi utječu čak i na zdravlje. Vjerovali ili ne, zbog slomljenog srca do kojeg dovodi prekid s voljenom osobom, možete i oćelaviti. Iako za ovakvo što možda niste čuli, događa se češće nego što mislite, piše Mail Online. Također, ćelavljenje uzrokovano prekidom događa se i starijim i mlađim osobama.

Evo što prekid veze radi vašem zdravlju

Odjednom primijetila da joj se vidi vrh skalpa

Rachel Brown (24) doživjela je ovaj težak sindrom, kada ju je napustio suprug, ostavivši je da se sama brine o dvoje male djece. Otkriće da ju je za vrijeme druge trudnoće varao za ženu je bilo vrlo šokantno te je smrvilo njeno samopouzdanje. Mjesec dana kasnije njena duga plava kosa počela je ispadati. – Nisam mogla normalno spavati niti jesti kada me muž ostavio, samo sam plakala. Moje je srce bilo zaista slomljeno, a kao vrhunac svega, moja je kosa počela naočigled ispadati. Prvotno gubitak kose nisam povezivala s prekidom, rekla je Rachel.

Smatrala je kako se radi o gubitku kose koji se zna javiti nakon trudnoće, no kako su mjeseci prolazili, njena se kosa nastavila stanjivati. Jednog jutra se bolje pogledala u ogledalo, i shvatila da jasno može vidjeti vrh skalpa. Prilikom vađenja i testiranja krvi liječnici su otkrili kako ima vrlo visoku razinu androgena u istoj, hormona koji neki ljudi proizvode u stresnim razdobljima.

S godinama se stanje nije poboljšalo

Iako je od prekida prošlo 16 godina, i Rachel sada ima skupe plave ekstenzije, njezina je prava kosa u istom stanju kao onda kada je trpjela veliku traumu prekida. Iako njeno iskustvo spada u one ekstremnije, takvi problemi nisu toliko rijetki koliko bi mnogi mislili.

I Kristen Stewart pati od ovog sindroma

Primjerice, slavna zvijezda Sumrak Sage Kristen Stewart nedavno je fotografirana na ulici, a na slici se prilično dobro vidi da je dio njene glave ostao bez kose. Može se pretpostaviti da je ispadanje kose kod nje uzrokovao upravo turbulentni prekid s dugogodišnjim dečkom, partnerom iz istog filma, Robertom Pattinsonom.

Nemojte ovo činiti: Četiri najjadnija načina za prekid ljubavne veze

Do ispadanja kose dolazi zbog velikog stresa 

– Nije neobično za žene da iskuse veliki gubitak kose zbog raspada veze, rekao je dr. Bessam Farjo, te objasnio da pod utjecajem stresa mozak proizvodi neurotransmitere u tijelu koji mogu potaknuti razne promjene u hormonalnom i imunološkom sistemu, a koje imaju značajan efekt na folikule kose. Što je veća trauma, to mozak proizvodi više takvih neurotransmitera, a ovisno o vašoj genetici, oni mogu utjecati na životni ciklus vaše kose na različite načine.

Stručnjaci smatraju da je kod na početku spomenute Rachel uslijed prekida došlo do proizvodnje velike količine androgena, koji uzrokuje stanje zvano androgena alopecija, odnosno ćelavljenje kod žena. Takvo ćelavljenje se najčešće očituje na vrhu glave. Ponekad se može dogoditi da ćelavljenje ‘uhvati’ i cijelu glavu.

Odgovori