Pretraga

SOR: Ili potvrda o kupnji karte za javni prijevoz ili nema naknade za putne troškove

A- A+

Od rujna polaznike stručnog osposobljavanja čeka potpisivanje aneks ugovora u svrhu ostvarivanja prava za naknadu za prijevoz, a to znači da će po novome morati svaki mjesec dostavljati potvrdu da su kupili kartu za javni prijevoz kojim putuju do mjesta gdje izvršavaju stručno osposobljavanje. Izmjena u ugovoru odmah je naišla na negodovanje polaznika. 

Prema novoj će izmjeni svi polaznici SOR-a koji su nakon 1. siječnja 2016. sklopili ugovore za rad bez zasnivanja radnog odnosa morati svaki mjesec Hrvatskom zavodu za zapošljavanje dostavljati potvrdu o kupljenoj karti kod autoprijevoznika kojim dolaze na svoje (ne)radno mjesto. U protivnom, naknada za prijevoz polaznicima neće biti isplaćena. 

Što je s polaznicima koji na stručno dolaze s autom ili biciklom?!

Ako do 5. u tekućem mjesecu polaznik stručnog osposobljavanja Zavodu ne podnese potvrdu o kupljenoj karti, odnosno pokazu, naknada za mjesečni prijevoz neće mu biti isplaćena pa tako polaznik više neće moći ‘zloupotrebljavati’ naknadu za prijevoz u neke druge svrhe. 

Prema tome kako nam je rečeno iz zavoda svi polaznici će nakon potpisivanja aneks ugovora morati Zavodu dostaviti:

Kopiju karte (vidljivo ime i prezime osobe)

Original kartu (nije vidljivo ime i prezime osobe – jednokratna karta, dnevna, tjedna i slično)

Mjesečni pokaz (prvi put polaznik dostavlja kopiju pokaza s vidljivim imenom i prezimenom, a nakon toga originalni fiskalni račun)

No, postavlja se pitanje što je s naknadom prijevoza onih polaznika koji na svoje stručno osposobljavanje dolaze automobilom ili biciklom? Na to pitanje sa Zavoda nisu odgovorili.

Peticija protiv promjene

Izmjena ugovora o stručnom osposobljavanju odmah je naišla na negodovanje brojnih polaznika koji ne samo da su ogorčeni činjenicom kako će sada svaki mjesec morati podnositi Zavodu potvrdu o kupljenoj prijevoznoj karti već i činjenicom što se Zavod pridržava zakona koji nalaže Europska unija koji je prema njima, nemoguće provoditi u Hrvatskoj zbog kako navode, nepostojanja razvijene infrastrukture javnog prijevoza.

Sukladno tomu, pokrenuta je peticija Protiv promjene putnog troška  kojom polaznici navode kako započinje borba za pravo na slobodan odabir putovanja na posao, odnosno odabir jedinog mogućeg oblika putovanja u suprotnom veliki broj mladih na stručnom osposobljavnju bit će prisiljeni napustiti isti.