Pretraga

Španjolski nogomet u povijesnom sukobu sa politikom (2)

A- A+

Sport piše najčudnovatije priče, a pogotovo kada se umiješa politika. Pred nam su četvrtfinalne utakmice Europskog prvenstva. Dok svatko ima druge favorite za prolazak u polufinale, možemo se prisjetiti jednog slučaja u kojem je jedna reprezentacija svojom voljom pustila protivnika u sljedeću fazu natjecanja, bez da su i stali na teren. Utakmica 1960. koja se trebala igrati u Moskvi između Španjolske i SSSR-a nikada nije odigrana. SSSR je na kraju osvojio prvenstvo pobjedom nad Jugoslavijom u finalu. 

Davne 1960. godine europsko prvenstvo je imalo format sličan današnjoj Ligi prvaka, samo što i polufinale igralo na neutralnom terenu. Te godine, domaćin same završnice je bila Francuska. Priča koja se dogodila prije samog polufinala je fascinantna, te je malo vjerojatno da će se ikada ponoviti nešto slično. Pošto su se u natjecanju igrale domaće i gostujuće utakmice po cijeloj Europi putovalo se uzduž i poprijeko tada podijeljenoga kontinenta. 

Četvrtfinalna utakmica je tako trebala biti igrana između, i tada jakih, Španjolaca i Sovjetskog Saveza. No dvije velike reprezentacije nisu nikada odigrale tu utakmicu. Španjolski diktator Franco je nafureno zabranio svojoj reprezentaciji put u Moskvu. Tako se dogodilo da je Španjolska jedina reprezentacija u povijesti koja je predala utakmicu za polufinale. 

Razlog zabrane je bila nesređena politička situacija između dvije zemlje. Desničari u Madridu su zamjerali angažman Sovjeta u Španjolskom građanskom ratu. Naravno, u tom ratu je pomoć Moskve bila upućena protivnicima Franca. Sve skupa, još jednom se bila dogodila tužna situacija u kojoj je politika bila ispred sporta. 

Sport je ipak došao na svoje četiri godine kasnije, kada Franco nije imao ništa protiv toga da se finale u Madridu igra protiv Sovjeta. Ovog puta Španjolci su izašli na teren naplatiti nepravdu koju im je nanijela politika. Pred svojim navijačima su pobijedili 2:1. 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap