Pretraga

Splitom vijori šarena zastava: Treća Povorka ponosa prošla bez incidenata

A- A+

Splitom je danas prošla Povorka ponosa, Pride, čiji moto je potpuna ravnopravnost LGBT osoba. Ove godine Prideu se pridružio je gradonačelnik Ivo Baldasar koji je najavio prostore koje će grad dodijeliti novom LGBT centru u Splitu. Povorka ponosa nije izazvala veće nerede, no policija je, kao i prošle godine, opustošila grad radi sigurnosti sudionika povorke.

Kao uvertira u veliki pride koji se sljedećeg vikenda održava u glavnom hrvatskom gradu, danas Splitom Povorka ponosna. Ovaj treći Split Pride ove godine je posebniji iz više razloga. Osim što će svi sudionici povorke moći šetati splitskom rivom, ove godine predvodit će ju novopečeni splitski gradonačelnik, Ivo Baldasar.

Izdvojeni članak

Video i galerija slika: Zagrebački Gay Pride 2012.

Prvi puta splitski gradonačelnik ide u Povorku ponosa

 – Imam čast biti prvi splitski gradonačelnik u paradi ponosa. Danas iz Splita šaljemo poruku da pripadnici LGBT zajednice imaju svoja prava, smatraju da su im ta prava ugrožena i zatražili su od nas da ih podržimo. Naša je dužnost štititi sve one koji se na neki način osjećaju ugroženo, kazao je Baldasar za Slobodnu Dalmaciju.

Na splitskom gradskom jarbolu tako je ove godine izvješena zastava duginih boja, no središte Splita će čini se, kao i lani biti prilično pusto te kad je gotovo 900 policajaca čuvalo povorku.

Unatoč tome, udruge koje organiziraju Pride, R!špet, Iskorak i Kontra, iznimno su zadovoljne što je Split ove godine preuzeo aktivnu ulogu u zaštiti prava LGBT osoba.
Osim toga, najavljuje se i javni prostor koji će grad dati LGBT udrugama, kako bi kao i sve druge udruge civilnog društva, imale mjesto za svoje aktivnosti.

Izdvojeni članak

Priča homoseksualca koji je izašao iz ormara: Djed me je nazvao i rekao budi hrabar i svoj


Iz 'U ime obitelji' poručili građanima da ne nasjedaju na provokacije

Inicijativa ‘U ime obitelji’ je pak tijekom oba Pridea pozvala građane da ‘ne nasjedaju na moguće provokacije’. Iz inicijative su tako poručili svim građanima da se suzdrže od dajnjeg produbljivanja podjela zbog različitih mišljenja i stavova, te napomenuli da ‘žele graditi društvo mira’. Osim toga, dodali su kako je konačan broj građana koji žele referendum o definiciji braka u Ustavu RH, promašio 710 tisuća. Podsjećamo, radi se o odredbi kojom bi u Ustavu stajalo kako je brak životna zajednica žene i muškarca.

Sljedećeg vikenda veliki Pride u Zagrebu 

Ovaj manji Pride u Splitu zasigurno je uvertira u središnji događaj sljedećeg vikenda, veliki zagrebački Pride, koji će početi u 15. lipnja u 14 sati uz moto ‘Ovo je zemlja za sve nas!’.
Ususret Prideu traje i rasprava radne skupine o donošenju Zakona o životnom partnerstvu. 

Riječ o dokumentu koji bi seksualnim manjinama jamčio jednaka prava koja imaju heteroseksualne osobe u braku. 

– Inzistirat će se da novi zakon uđe u uporabu od 1. Siječnja 2014. Godine, jer više nema smisla čekati. Neformalne rasprave traju već deset godina, kazao je medijima prije nekoliko dana Marko Jurčić, inače koordinator za suzbijanje diskriminacije Zagreb Pridea.

Splitom vijori šarena zastava: Treća Povorka ponosa prošla bez incidenata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap