Pretraga

Splitska učenica pokorila Slagalicu: Marijina igrica za INA-u oduševila je i žiri i protukandidate

A- A+

Već treću godinu zaredom INA je na case study natjecanju Slagalica zlatni sponzor i domaćin finala. Ovogodišnji zadatak bio je izraditi u sklopu projekta Junior Freshhh izraditi online igricu. Najbolje se u tom zadatku snašla učenica III. gimnazije Split, Marija Dragošević, čija je igrica s temom putovanja kroz vrijeme osvojila žiri, ali i njene konkurente. Drugo i treće mjesto osvojile su ekipe iz Gimnazije Sisak.

Marija Dragošević osvojila je prvo mjesto na Slagalici koju je osmislila INA| Foto: Ivan Božić|srednja.hr

INA već tri godine zaredom uspješno organizira jedinstveno online srednjoškolsko natjecanje Junior Freshhh čiji je cilj promocija tehničkih i prirodoslovnih usmjerenja te pozicioniranje i promocija INA-e kao poželjnog poslodavca, među učeničkom populacijom.

U sklopu tog natjecanja INA je na Slagalici zadala sljedeći zadatak: predložiti i razraditi online igricu za Junior Freshhh uzevši u obzir ciljeva projekta i ciljanu populaciju.

Izdvojeni članak

Imamo pobjednike III. Slagalice – case study natjecanja za srednjoškolce!

Natjecatelji sve bolji iz godine u godinu

– Ovo je jedan od projekata koji pokazuju koliko nam je važno pristupiti vama mladima, toliko rano, već u srednjoj školi. Tržište rada koje vas čeka vani poprilično je izazovno, mislim da već sami imate neke dojmove o tome i definitivno nam projekti poput ovog pomažu da vam u tome pomognemo da razvijete neke kompetencije koje će vam itekako biti važne prilikom pronalaženja posla i kasnije na fakultetu, govorila je o važnosti projekta članica žirija Bruna Kostelac Košir, direktorica službe za razvoj i obrazovanje iz INA-e.

Naglasila je i kako su prezenteri su svake godine sve bolji i iz godine u godinu pozitivno iznenađuju.

– Ina je već treću godinu zaredom zlatni sponzor, veselimo se svakoj idućoj Slagalici i Vašim projektima, kazala je i dodala kako misli da su upravo ovakvi projekti ključni za razvoj mladih osoba, rekla je Kostelac Košir.

Svoju oduševljenost projektima i idejama srednjoškolaca nije krila niti članica žirija Ines Bezjak Kožnjak, također iz INA-e.

– Naša očekivanja su nadmašena, sve vaše ideje moći ćemo iskoristiti u igrici koja kreće na jesen, poručila Bezjak Kožnjak je te dodala kako sadašnjim i budućim kandidatima savjetuje da se manje oslanjaju na alate poput PowerPointa, a više na sebe.

Izdvojeni članak

Dvostruka pobjednica Slagalice svojim viđenjem mobitela budućnosti osvojila HTC-ov žiri

Marija iz Splita sa svojim je rješenjem problema osvojila sve prisutne

Posebna priča ovogodišnje Slagalice je Splićanka Marija Dragošević iz III. gimnazije Split. Osim što je to u tri godine prva finalistica koja dolazi iz Splita, Marija je ove godine pobijedila na dvije Slagalice – ponudila je najbolje rješenje problema kojeg je postavio HTC Hrvatska, a prvo mjesto osvojila je i rješenjem problema INA-e.

– Bez riječi sam. Nisam očekivala pobjedu na dva projekta, pogotovo kada sam vidjela kolege koji su izlagali prije mene, stvarno su bili dobri, rekla nam je vidno uzbuđena Marija.

Igrica koju je Marija osmislila bila je potpuno drugačija od ideje kakvu su imali ostali kandidati. Priča ide tako da se dvoje školaraca na natjecanju u zgradi INA-e izgubi i zaluta u prostoriju u kojoj se nalazi vremenski stroj s posebnim gorivom koje su izradili INA-ini stručnjaci. Njih dvoje odlučuju isprobati vremenski stroj koji ih vrati u daleku prošlost. Da bi se vratili u sadašnjost, moraju odgovoriti na pitanja s raznih područja, a kroz putovanje će ih voditi poznate povijesne ličnosti.
Za njene ideje žiri i protukandidati imali su samo riječi hvale, što ne čudi jer kako kaže Marija u njen razvoj uložila je puno truda i vremena vremena.

– Razmišljala sam o igrici dosta dugo. Jako mi se svidio zadatak iz 2015. godine kada smo morali izraditi film. Morala sam dugo razmišljati o tome, da se ne dogodi da sam iskopirala tadašnju ideju, objašnjava Marija.

Portal srednja.hr prati redovito, pa je tako i čula za projekt Slagalica.

– Mislim da sam pobijedila zato što sam koristila Prezi. U prezentaciji o HTC-ovom mobitelu budućnosti više sam se fokusirala na ideju, dok sam se u INA-inoj igrici više fokusirala na priču, možda sam imala nekakav drugačiji pristup svemu, pa se žiriju to svidjelo, objašnjava Marija.

Kako su natjecatelji imali ograničeno vrijeme prezentiranja od sedam minuta, Marija je uspjela ispričati samo najvažnije, iako je njeno rješenje bilo razrađeno do najsitnijeg detalja.

– Kada sam probavala prezentaciju, trebalo mi je 25 minuta da kažem sve što sam imala za reći. U INA-in projekt dala sam, što bi se reklo, dušu i srce i sve sam stvarno do maksimuma razradila. Žao mi je što prisutni nisu mogli detaljnije vidjeti priču, odnosno što likovi u igrici govore, vjerujem da bi usput i nešto naučili ili ponovili nešto što već znaju, kazala nam je Marija.

Drugo i treće mjesto na Slagalici ekipi iz Gimnazije Sisak

Drugo mjesto pripalo je trojcu iz Siska – Particku Kasaiću, Jakovu Stanešiću i Lovri Novincu. Njihova se igrica funkcionira kao klasičan platformer, primjerice Super Mario, gdje se igrač kreće po razini, prikupljajući dijelove odgovora koji bi bili rješenje za završno pitanje u razini, koje je povezano s pitanjima koja su postavljena u sklopu INA-ina Junior Freshhh natjecanja.

– Dosta smo zadovoljni s drugim mjestom, ja sam sudjelovao i lani kada sam bio treći, tako da je ovo svojevrsni uspon. Potrudili smo se i kako smo zaslužili, tako smo i dobili. Sam projekt Slagalica jako mi se sviđa, kao što sam i rekao ovdje sam drugi put i planiram se prijaviti i dogodine. Stvarno originalan projekt, rekao nam je Patrick Kasaić iz drugoplasiranog tima.

Partick Kasaić, Jakov Stanešić i Lovro Novinc osvojili su drugo mjesto| Foto: Ivan Božić

Treće mjesto na problemu kojeg je postavila INA osvojili su Juraj Kukić i Alen Papak također iz Gimnazije Sisak, a mentorica im je također bila Blaženka Slovenec. Dvojac iz Siska za temu je svoje igrice odabrao rebuse i slagalice riječi, a na ideju su došli rješavajući križaljke. Igrica se sastoji od više razina, a igraču se na svakoj od njih nudi rečenica ili kraći tekst koji nije potpun. Teme rečenica su povezane s INA-om i MOL Group-om, igrica je namijenjena svim uzrastima, te je kako kažu dečki, lako rješiva. Kako se Alen razbolio, ideju sisačkih gimnazijalaca prezentirao je Juraj, koji kaže kako je zadovoljan i samim plasmanom u finale.

– Zadovoljan sam s trećim mjesto zato što smo mi tu došli kao ‘outsideri’, pogotovo ja. Kolega se još razbolio i imali smo dosta problema s izradom prezentacije. Prošla ekipa je malo zakazala, pa sam na kraju sam to izradio i onda mi se priključio kolega Alen. Ovaj uspjeh je uopće nevjerojatan, zapravo nitko od nas iz Gimnazije Sisak nije svjestan na koju smo razinu dospjeli, kazao nam je Juraj.

Dodaje i kako mu se sviđa projekt Slagalica, jer je odličan za realizaciju ideja srednjoškolaca, koje inače ne bi imali prilike realizirati.

Osim stečenog iskustva i novih poznanstava, finalisti su osvojili i vrijedne novčane nagrade: prvoplasirana je osvojila 2.000 kuna, drugoplasirani 1.000 kuna, a trećeplasirani 500 kuna. Osim toga, budući da su drugoplasirani i trećeplasirani iz Siska, INA im je omogućila posjet svojim tamošnjim postrojenjima.

Juraj Kukić i Alen Papak osvojili su treće mjesto| foto: Ivan Božić

Splitska učenica pokorila Slagalicu: Marijina igrica za INA-u oduševila je i žiri i protukandidate
Share via
Copy link
Powered by Social Snap