Pretraga

Splitski student oduševljava kratkim humorističnim stripovima

A- A+


Tomislav Primorac, 22-godišnji student fizike na splitskome PMF-u, svoju strast prema stripovima  otkrio je davno, još u osnovnoj školi.  No intenzivno se njima počeo baviti tek prije godinu dana nakon sudjelovanja u maratonu crtanja stripova, a devet mjeseci kasnije ima već pozamašan opus.

 

Danas svaka dnevna novina ima svojeg strip crtača koji periodično izbacuju humoristične kritike društva. Naširoko su poznati Nik Titanik i Felix, a njihove se dosjetke nerijetko prepričavaju po cijele dane, a mi smo sasvim slučajno u kontakt stupili s mladićem koji će možda jednog dana postati njihov nasljednik.

Njegovo ime je Tomislav Primorac, 22 su mu godine, a osim crtanja stripova on je uspješan student fizike na splitskome PMF-u. Ovo je prilika da otkrijete ne samo njegove radove već i da upoznate njega, ali i uđete dublje u svijet amaterskog stripa.

Kada smo stupili u kontakt Tomislavom, prvo što nam je palo na pamet pitati je gdje se zapravo kriju motivi njegovih humorističnih crteža?

– Ideje za svoje crteže nalazim u svakodnevnom životu, a kako se volim igrati riječima najčešće upravo to pretvaram u sliku i šalu. Iskreno ne bavim se baš često temama niti tražim duboke poruke. Moj osnovni cilj je nasmijati ljude. Naravno, ponekad ima neka tema koja je malo ozbiljnija no i njih težim predstaviti kroz smijeh, kazao nam je Tomislav.

A kako biraš likove za svoje crteže?

To je prilično jednostavno, jer imam nekoliko omiljenih likova koje stavljam u raznorazne situacije. S vremena na vrijeme pojavi se potreba za novim likovima zbog obrade neke neuobičajene teme i onda tu posegnem za nečim drugačijim.

Koja ti je tehnika crtanja najdraža?

Uglavnom crtam olovkom u crno – bijeloj tehnici. Neki od ranijih radova su bili i u boji, jer im je falilo detalja no od toga sam brzo odustao. Naravno nakon što se crtež napravi olovkom, potrebno ga je podebljati flomasterom kako bi ga se moglo kvalitetno skenirati.

S obzirom da crtaš stripove vjerojatno ih voliš i čitati,a zasigurno imaš i uzora, zar ne?

Naravno. Najdraži mi je Garfield. On se jednostavno mora voljeti. Volim, također, Kelvin and Hobbes. Što se tiče dužih stvari tu je Alan Ford jednostavno bez premca. Dakako uzora imam. Osobito cijenim rad Garyja Larssona (o.a. crtač stripova u San Francisco Chroniclu) jer je kroz jednu ili dvije sličice vrhunski predstavljao neke smiješne situacije.

Kakvi su tvoji planovi i ambicije što se tiče nastavka crtačke karijere?

Stripove crtam iz gušta i u tome zaista uživam. Ne mogu reći da imam neki zacrtan cilj koji moram ostvariti, ali moram priznati da sam ambiciozan. Volio bih jednog dana svoje stripove negdje prezentirati većem broju ljudi.

Više crteža iz Tomislavove radionice možete pogledati na njegovoj Facebook stranici.

Splitski student oduševljava kratkim humorističnim stripovima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap