Pretraga

Spol na upisu u srednju nosi dodatne bodove

dnevno.hr

Liste za upise u srednju školu su sad već uglavnom zaključene. Ni ovoga puta u medijima ne nedostaje  pritužbe na kriterije po kojima su se prikupljali dodatni bodovi. Prema informacijama iz škola svaki peti novopečeni srednjoškolac je iskoristio neku povlasticu. Bodovalo su se uzorno vladanje, plesanje, sportski uspjesi, a čak vam je i vaš spol mogao donijeti pokoji pod.

Prvacima puna vreća bodova

Najizdašnije se nagrađuju državni prvaci u raznim osnovnoškolskim natjecanjima znanja. Za jedno od prva tri mjesta na državnome ste mogli uknjižiti između dva i četiri dodatna boda. Osim uspjeha u natjecanjima znanja subvencionirani su i slični dosezi u sportskim natjecanjima ostvarenim u sklopu školskih društava.

Dodatni bod ste mogli zaraditi i ukoliko ste osvojili neku medalju na županijskim natjecanjima.

Osim na ovaj način sportaši mogu utržiti bodove i po kriterijima izvrsnosti. To jest ako spadaju u neku od kategorija MZOS-a. Naravno ne postaje svatko vrhunski, darovit ili pak vrsan sportaš, ali ukoliko ste u ovoj skupini upis vam je olakšan.

Čak i spol može biti olakotna okolnost

Malo je poznato, ali prema Zakonu o ravnopravnosti spolova čak i ova kategorija može biti olakotna okolnost prilikom upisa u srednju školu. Naime, prema Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova, u slučaju da je 80 ili više posto prijavljenih istoga spola, kandidatu suprotnog spola se dodaju dva boda na broj utvrđen u postupku vrednovanja.

Glazba i ples nose sreću

Učenici koji su pohađali najmanje četiri godine glazbenu ili plesnu školu pri upisu mogu dobiti dva dodatna boda. Naravno, uz odgovarajuće potvrde. Sličan slučaj je i sa osnovcima koji su učili neko vrijeme jedan od klasičnih jezika.

Kad smo već kod umjetnosti, valja napomenuti da su posebno bodovana pojedinačna i grupna pojavljivanja na državnim natjecanjima na LiDraNo-u bez obzira na uspjeh i konkurenciju u županijskim središtima.

Nije dosta dijagnoza, treba i obrazloženje

Zdravstvene tegobe, teškoće u učenju, problemi u ponašanju ili pak emocionalne muke su vam također mogle donijeti tri boda. Ipak sve to treba dokazati, a postoji i posebna procedura.

U ovu kategoriju spadaju djeca čiji roditelji imaju PTSP ili kakvu tešku bolest, rastavljeni su ili pak nezaposleni, te djeca iz obitelji u stanju socijalno zaštitne potrebe.Bilo koju od ovih kategorija treba posebno dokazati i to ne samo liječničkom dokumentacijom.

 – Dijagnoza nije dovoljna. Nužno je i stručno mišljenje službe za profesionalno usmjeravanje HZZ – a o raspoloživim sposobnostima i motivaciji kandidata, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole u Splitu.

Najezda superodlikaša

Uz sve ove kriterije danas se u većinu gimnazija gotovo nemoguće upisati s primjerice 55 bodova kao što je to bilo moguće prije desetak godina. Priča o superodlikašima ponovno se kotrlja, a o razmjerima koje je dosegla dovoljno govori činjenica da zagrebački MIOC danas više nije moguće upasti s maksimalnih 60 bodova. Pitanje je samo jesu li mjerodavni pretjerali s ovim načinom bodovanja.