Pretraga

Sramotan potez: Srednjoškolce nisu pustili u Sabor jer su nosili ružičaste majice

A- A+

Dan ružičastih majica ili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja odlukom Hrvatskog sabora od 2017. obilježava se posljednje srijede u veljači. Obilježava ga i u Srednja škola Buzet, odakle je dio učenika danas u sklopu nastave Politike i gospodarstva došao u Sabor. Naravno, u svojim ružičastim majicama. No, u taj isti Sabor u kojemu je prije dvije godine proglašen Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u svojoj ružičastoj majici – nisu smjeli ući!

Screenshot: YouTube

Svake godine učenici Srednje škole Buzet odlaze u Hrvatski sabor i Hrvatsku narodnu banku. Dio je to nastave Politike i gospodarstva. Poklopila im se ta terenska nastava baš s današnjim Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja. Dan je to u kojemu učenici diljem Hrvatske na nastavu dolaze u ružičastim majicama s porukom ‘Nasilje prestaje ovdje’.

Ravnateljica: ‘Mislili smo da će im naša djeca biti simpatična’

Izdvojeni članak

U srijedu se na nastavu dolazi u ružičastoj majici, a priča iza tog pokreta oduševit će vas

Željeli su tako učenici iz Buzeta u svojoj ružičastoj majci ući i u Sabor, no, to im nije bilo dozvoljeno.

– Naši učenici svake godine idu u Hrvatski sabor i Hrvatsku narodnu banku, to je u sklopu nastave Politike i gospodarstva. Taj termin dobijemo puno prije, mjesec dana, ako ne čak i više. Mi smo znali da je to 27. veljače i kad smo prije neka dva tri tjedna počeli pripremati se za Dan ružičastih majica, shvatili smo da je to dan kada nam neće baš svi učenici biti u školi, nego će taj dio učenika otići u Zagreb. Odmah smo svi došli na ideju ‘pa što, kakve to ima veze, možemo mi nositi ružičaste majice gdje god smo i poslati poruku’. I tako su ti učenici, njih 39 koliko ih je otišlo u Zagreb, uzeli svoje ružičaste majice, to nije bila posebna priprema, nama je to nešto sasvim normalno jer iz godine u godinu obilježavamo taj Dan (ružičastih majica, op.a.). Ako pogledate na našu Facebook stranicu, imamo tu veliku fotografiju od pretprošle godine, jer nam je lijepa, jer je to jedna lijepa, pozitivna poruka. Zaista nismo mislili ništa, ali apsolutno ništa loše, nego eto, unijeti jedan dašak pozitive u Hrvatski sabor. Mislili smo da će im zapravo naša djeca biti simpatična, ali eto, dogodilo se što se dogodilo, nisu im dozvolili ulazak u ružičastim majicama, ispričala nam je ravnateljica škole, Margareta Gumilar.

U konačnici su učenici ipak ušli u Sabor, ali ne u ružičastim majicama s porukom koja govori ‘ne’ vršnjačkom nasilju.

Bilo bi žalosno da nisu došli u ružičastom

Izdvojeni članak

Obilježavamo Dan ružičastih majica pa donosimo jedan jezični savjet: Odjenut ću rozu ili roza majicu?

Ravnateljica nam kaže kako se je tek kratko uspjela čuti s nastavnicima koji su vodili učenike, pa nije sigurna koje je bilo obrazloženje zabrane ulaska u ružičastoj majici. Zabrana posebno iznenađuje, jer je i dio zastupnika bio odjeven u istu tu majicu.

– Jedino što znam je da su razgovarali s nekim saborskim zastupnicima koji su se isto čudili, koji su također nosili te majice u Sabornici. Tu su dobili nekakve odgovore, ali to nisu pravi odgovori nego su se zapravo svi skupa čudili. S tim da bih naglasila da to zaista nema nikakve, nikakve političke namjere jer ovo je akcija na nivou cijele države, pa i šire. To je međunarodni dan nenasilja proglašen upravo od strane Hrvatskog sabora i taj isti Hrvatski sabor proglasio je taj dan takvim i takvim i onda učenicima na taj dan ne dozvoli doći u ružičastim majicama. Pa bilo bi žalosno da nisu došli u ružičastim majicama, zaključuje ravnateljica.

Potpredsjednik Sabora tijekom sjednice nije se želio očitovati o zabrani

Izdvojeni članak

Imamo problem i vrijeme je da to izgovorimo naglas: Nasilje u školama širi se poput korova

IDS-ov zastupnik Emil Daus na sjednici je da se predsjednik Hrvatskog sabora očituje o ovoj zabrani, pojasnivši kako se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, te kako su mladi htjeli na simboličan način poslati poruku. Potpredsjednik Sabora, Milijan Brkić, koji je predsjedao samo mu je kratko odgovorio da upit protokolira prema Tajništvu Sabora.

– Uvjeren sam da će Vam dati mjerodavan odgovor, kazao je Brkić.

Podsjetimo, Dan ružičastih majica nastao je nakon nasilničkog incidenta u jednoj kanadskoj školi. Jedan se učenik prvi dan nastave pojavio u roza majici, nasilnici su ga počeli vrijeđati, dobacivati mu da je homoseksualac i prijetili fizičkim nasiljem. Vidjevši to, stariji srednjoškolci David Shepherd i Travis Price u lokalnoj su trgovini kupili 50 ružičastih majica i isto popodne poslali gomilu mailova kojima su pozvali školske kolege da se drugi dan na nastavi pojave u roza majicama. To je učinilo na stotine njih, a poruka za nasilnike bila je jasna: vršnjačko nasilje više se neće trpjeti.

Istu poruku danas su poslali školarci diljem Hrvatske, nažalost ne i buzetski u Saboru, instituciji u kojoj verbalno nasilje nije rijetkost.

Dopuna tekstu, 27. veljače u 16:55

Kako piše Tportal.hr, iz Sabora tvrde da su svi učenici i nastavnici, bilo da su nosili majice ili ne, ušli su na galeriju odakle su mogli pratiti tijek sjednice. Dodaju, učenike je saborska straža upozorila kako, sukladno Pravilniku o javnosti rada Sabora, na posjetiteljskoj galeriji nije dopušteno remećenje rada plenarne sjednice isticanjem transparenata i bilo kakvih poruka.

______________________________________________________________________________

Portal srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih prošloga je mjeseca organizirao tribinu pod nazivom ‘Kazalište i mladi: Nasilje u školama’, na kojoj je još jednom potvrđeno kako je vršnjačko nasilje veliki problem i nešto u čemu je većina svjedočila ili u čemu je sudjelovala. Kako je izgledala rasprava o ovoj temi, pogledajte u nastavku.

Sramotan potez: Srednjoškolce nisu pustili u Sabor jer su nosili ružičaste majice
Share via
Copy link
Powered by Social Snap