Pretraga

Sramotna izjava prodekana koštala funkcije: ‘Studenti s hendikepom koštaju k’o Svetog Petra kajgana’

A- A+

Profesor Luka Kecman, bivši dekan banjalučke Akademije umjetnosti, ovih dana tvrdi kako netko radi na tome da oblati njegovo ime i djelo. No studenti su pronašli snimku na kojoj Kecman vrijeđa studente s invaliditetom navodeći da su veliki teret i trošak akademiji. Da stvar bude bolja, Kecman ne poriče da je to rekao, već ističe da je snimka izvučena iz konteksta. Kaže da su njegove riječi bile pozitivne. Ipak, izjava ga je koštala – Senat ga je u četvrtak smijenio s funkcije prodekana Sveučilišta u Banja Luci.

Luka Kecman | screenshot: YouTube

“Ja kažem da, pobogu, dobio je demonstratore koji rade s njim, dobio je profesora koji mu na Brajevom pismu… sve što treba, razumete, koštalo nas je k’o Svetog Petra kajgana, mesečno to i tako dalje, ali se ulenjio čovek i niko neće da kaže da je on lenj i on je hendikepiran.”

Izdvojeni članak

Dvojica studenata i srednjoškolka Youtube kanalom mijenjaju odnos prema invaliditetu

Riječi su to profesora Luke Kecmana, bivšeg dekana Akademije umjetnosti u Banja Luci. Njegovi su studenti portalu Nezavisni poslali snimku u kojoj tadašnji dekan vrlo negativno govori o nekoliko studenata s invaliditetom.

– On sve dobija, sve živo je dobio. Zato vam kažem da imam iskustvo jako loše, ako je hendikepirana i ako je nagluva. Onda smo imali… nagluvu, pa se ona nekoliko puta žalila jer nije okrenut profesor prema njoj, ona je nagluva…, ona malo čuje i čita sa usana i ne može da prati nastavu, ako se profesor okrene, ona se odmah  žali. Tako da ovaj…. – rekao Kecman.

‘Ne vidim u čemu je problem’

Cijelu snimku (koju zbog očuvanja autentičnosti nismo prevodili) možete pronaći na portalu Nezavisni.

A da stvar bude bolje, tj. zapravo gora, Kecman ne poriče da je izrekao te riječi, već tvrdi da je govorio u pozitivnom svijetlu. Štoviše, novinarima je napomenuo kako se iz izjava ne može iščitati kontekst u kojem je govorio.

– Pričali smo u kontekstu kako Sveučilište i u takvim slučajevima izlazi u susret studentima i da su zapravo studenti svi jednaki, to je bio kontekst priče. To je, molim vas, bilo pozitivno, ono kako sam se ja izjasnio, jer se apsolutno izašlo u susret i svi su imali razumijevanja za to. Dodijeljeni su i dodatni suradnici, zaista to košta Sveučilište, ali da je to pozitivna smisao, dakle da nitko nije diskriminiran zbog toga što je slijep ili nagluh – pravda se bivši dekan.

Vezao učenike pa dobio otkaz u školi

Napomenuo je i kako ništa nije rekao službeno pa se, eto, ne može koristiti protiv njega.

Inače, ovo nije prvi put da se negativno piše o Kecmanu.

Svojevremeno se pojavila priča kako je Kecman, po završetku fakulteta, dobio otkaz u jednoj školi u Novom Sadu učenicima netom što se zaposlio. Razlog je pomalo bizaran. Učenicima je naredio da u školu donesu konop, što su oni drugi dan i učinili. Kako su bili nemirni, on ih je njime vezao, pisao je Glas Srpske.

S 40 je postao asistent, a ubrzo i prorektor

Izdvojeni članak

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

Ni ovaj slučaj Kecman ne poriče, već smatra da ga se spominje kako bi mu se napakostilo.

– Znam odakle dolaze te informacije i tko pokušava oblatiti moje ime i djelo. Na razne su načine pokušavali pronaći nešto protiv mene, pa su onda iskopali nešto otprije 20 godina – rekao je Kecman, koji se, nakon otkaza u školi, zaposlio na Sveučilištu.

Studirao je 18 godina, a tek s 40 je postao asistent na Akademiji. No to ga nije omelo da ubrzo postane dekan Akademije, a potom i prorektor Sveučilišta u Banja Luci. No Senat ga je u četvrtak smijenio s te funkcije, prenosi BHRT.

– U posljednjih nekoliko mjeseci njegove aktivnosti su narušavale ugled Univerziteta, a pogotovo posljednje činjenice koje su objavili mediji i koje su stigle na adresu Univerziteta ne dozvoljavaju više angažman takvih nastavnika, odnosno saradnika koji imaju takvu hipoteku u profesionalnoj, odnosno akademskoj karijeri – rekao je nakon sjednice Senata rektor Rektor Sveučilišta u Banja Luci Radoslav Gajanin.

Studentski zbor tražio je da se zbog novootkrivene snimke ispriča studentima s invaliditetom, no on to još nije učinio.