Pretraga

Srbija ima najviše fakultetske školarine u okruženju

A- A+

Povećanje cijena smještaja, studentske prehrane, kao i školarine boljke su koje ne muči samo fakultetsku populaciju u Hrvatskoj. Dapače u susjednoj Srbiji je situacija kudikamo složenija. Naime istraživanje koje je napravio srpski portal Blic, pokazuje da su fakultetske školarine u Srbiji uvjerljivo najviše, u usporedbi sa zemljama okruženja. Veliki broj roditelja u Srbiji podiže kredite samo kako bi platili ratu školarine koja prosječno iznosi 60 tisuća dinara (oko 520 eura).

Izvor grafa: blic.rs

Cijene različitih segmenata visokog obrazovanja sve su veći problem u Hrvatskoj, kao i u zemljama susjedstva. Naime na srpskom portalu Blic su napravili usporedbu visina fakultetskih školarina i prosječnih primanja u šest bivših jugoslavenskih republika te su došli do zaključka kako su naknade koje studenti moraju namiriti prema visokoobrazovnim ustanovama, uvjerljivo najviše u Srbiji. U istraživanje nisu bili uključeni privatni fakulteti.

Izdvojeni članak

Četiri fakulteta neće ući u novi model studentskih participacija

U Hrvatskoj plaće gotovo dvostruko veće nego u Srbiji, a cijene školarine niže

Analiza spomenutog portala je pokazala kako je kod nas prosjek plaće oko 720 eura, a iznos školarine u prosjeku je 900 eura. Međutim u Srbiji su prosječne plaće 390 eura, dok su istovremeno posječne fakultetske školarine 1000 eura, što je velik iznos i za naše uvjete.

– Zaista je preskupo! Najskuplji fakulteti u Zagrebu su iz biomedicinskog područja i umetničke akademije. Na njima se školarina plaća oko 1.200 eura. Zatim slijede fakulteti biotehničkog i tehničkog područja s 1.000 eura i društveno-humanističko područje s oko 900 eura. Svi studenti koji prvi put upisuju prvu godinu studija ne plaćaju ništa, već ih financira Ministarstvo. Također, punu školarinu plaćaju samo oni koji u prošloj akademskoj godini ostvare manje od 30 bodova, objasnila je spomenutom mediju iz susjedstva predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Petra Radetić.

Najviše školarine u Beogradu pak plaćaju studenti Arhitektonskog fakulteta, odnosno nešto iznad 2100 eura.

Izdvojeni članak

Uspostavljen je novi model studentskih participacija

Najbolji omjer standarda i visine školarine ima Makedonija

Kao što možete vidjeti iz priloženog grafa, niske prosječne plaće imaju ljudi u Bosni i Hercegovini (430 eura) te Crnoj Gori (oko 450). No, barem su i visine školarina u skladu s primanjima, pa je tako u BiH prosječna naknada za godinu studiranja na državnim fakultetima 500 eura, dakle nešto viša od plaće, a u Crnoj Gori također toliko, uz nešto bolja primanja.

Makedonci imaju prosječno najniža primanja (350 eura), no fakultetske školarine su im ispod tog iznosa 250 eura. Ni najviše školarine u ovoj zemlji nisu strašne, odnosno iznose 400 eura.

Naši zapadni susjedi Slovenci, ne mogu se baš pohvaliti svojim subvencijama visokog obrazovanja. Dok su prosječne plaće u Deželi 1100 eura, školarine na fakultetima su gotovo duplo skuplje u prosjeku, odnosno 2000 eura.

Strašno zvuči podatak da godinu na pojedinim državnim fakultetima u Sloveniji morate platiti 12 tisuća eura.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap