Pretraga

srednja.hr+ Obrazovnih deset: Ovo su sva predavanja u dvorani visokog obrazovanja

A- A+

Deseti rođendan portala srednja.hr proslavit ćemo 5. studenog u zagrebačkom kinu Kaptol Boutique Cinema gdje će se održati konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset. Ugostit ćemo neke od najvažnijih aktera obrazovanja i znanosti današnjice, raspravljati o ključnim izazovima sektora i dobro se zabaviti. Donosimo pregled svih predavanja koji očekuje posjetitelje u dvorani posvećenoj visokom obrazovanju.

U Dvorani 3 slušat ćemo predavanja o visokom obrazovanju | foto: privatne arhive, srednja.hr

Konferencija srednja.hr+ Obrazovnih deset prva je konferencija našeg portala kojom želimo zaokružiti proteklih deset godina sustavnog praćenja obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj. Održat će se 5. studenog u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu od 9h do 17h. Registracija gostiju započinje u 8:30. Događaj je hibridan i bit će ga moguće pratiti uživo te online. Posjetitelji koji odaberu događaj pratiti online prijenosom putem sustava Entrio, snimkama će moći pristupiti i do tjedan dana nakon konferencije. Ulaznice su dostupne ovdje.

Izdvojeni članak
obrazovnih deset

Donosimo program konferencije srednja.hr+ Obrazovnih deset

Kroz ukupno 12 panela i 8 predavanja detaljno ćemo analizirati proteklih deset godina obrazovanja u Hrvatskoj te pokušati dati odgovore na najveće izazove obrazovanja današnjice. Panelisti i predavači bit će neki od najistaknutijih aktera obrazovanja i znanosti, a program je raspoređen u dvije dvorane. Dvorana 2 posvećena je školstvu, dok će Dvorana 3 ugostiti panele i predavanja posvećene visokom obrazovanju. Donosimo pregled svih predavanja posvećenih visokom obrazovanju koja ćete moći poslušati na našoj prvoj konferenciji.

Što kada studenti prijave profesora za seksualno uznemiravanje?

Franka Perković Gamulin održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

O važnoj temi seksualnog nasilja na visokim učilištima tek se nedavno započelo ozbiljnije govoriti. Kako bi se diskurs nastavio, Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti u mandatu 2016.-2021., toj će temi posvetiti predavanje. Publika će doznati što uopće jest seksualno uznemiravanje i nasilje, kako ga prepoznati, kako reagirati kada na visoko učilište stigne prijava protiv profesora te koje su ovlasti visokih učilišta u tim slučajima. Osim toga, predavanje će se dotaći teme seksualnog uznemiravanja u društvu, a ne samo na visokim učilištima te će pokušati dati odgovor na pitanje kako osnažiti studentice i studente na prijavu.

Obrazovanje budućnosti za vještine budućnosti

Robert Kopal održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Kakvo je obrazovanje koje je u stanju prenijeti studentima vještine potrebne za tržište rada budućnosti te koja je, u svemu tome, uloga kreativnosti? Odgovor će dati Robert Kopal, predsjednik uprave EFFECTUS poduzetničkog studija. Ako ste se ikada pitali koja je veza između (ne)kreativnosti i obrazovnog sustava te može li se kreativnost naučiti, ovo je predavanje za vas. Doznat ćete i kako izgleda kreativno razmišljanje, što je konvergentno, a što divergentno razmišljanje te što znači ‘innovation happens at intersections’. Kako zapravo donosimo odluke i zašto griješimo pri odlučivanju? O svemu tome bit će riječi na ovom predavanju.

Reforma visokog obrazovanja

Radovan Fuchs održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: srednja.hr

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govorit će o promjenama unutar sustava visokog obrazovanja Hrvatske. U predavanju koje ćemo uživo prenositi na našem YouTube kanalu i Facebook stranici tako da će biti dostupno besplatnoj svoj zainteresiranoj javnosti, ministar Fuchs govorit će o novom paketu zakona koji se priprema kako bi visoko obrazovanje napravilo korak naprijed. Doznat će se kako će te promjene utjecati na institute, odnosu između ministarstva i visokih učilišta te promjenama koje će direktno osjećati djelatnici unutar sustava visokog obrazovanja.

Autonomija ili samovlada

Snježana Prijić Samaržija održat će predavanje na konferenciji srednja.hr + Obrazovnih deset | foto: privatna arhiva, srednja.hr

Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, na svom će predavanju pojasniti gdje počinje, a gdje završava autonomija sveučilišta. Govorit će, između ostalog, i o ulozi sveučilišta u suvremenom svijetu te kako upravljati s velikim sveučilištem. Kako demokratizirati studentske, dekanske i rektorske izbore? Bit će pojašnjeno na predavanju.


Povodom 10. rođendana portala organiziramo konferenciju srednja.hr+ Obrazovnih deset čiji program možete pogledati ovdje. Ulaznice možete kupiti putem Entrio sustava ovdje, a sve novosti možete pratiti putem rubrike srednja.hr+ ili preko Facebook događaja Konferencija: srednja.hr+ Obrazovnih deset

Share via
Copy link
Powered by Social Snap