Pretraga

Srednjoškolac iz Dugog Sela izumio rješenje za sigurnija školska putovanja

A- A+

Marko Miroslav Bača maturant je Srednje škole Dugo Selo. Veliki je zaljubljenik fotografije, ali rad na vlastitim inovacijama ipak mu je glavni prioritet. Tako je već sredinom srednje škole krenuo s razvojem  ‘Sustava za kontrolu putnika pri izvanrednom prijevozu’, učenika, starijih osoba i osoba s invaliditetom. Nakon godinu dana istraživanja i razvoja prototipa, sada je u fazi raspisivanja projekata za poticaje Europske unije. Cilj mu je da njegov sustav prvo pomogne u Zagrebačkoj županiji i Hrvatskoj, a onda će na tržište diljem svijeta.

Razvoj svog izuma Marko Miroslav Bača je započeo shvativši da svako malo u medijima osvane vijest kako je neko dijete ostalo na odmaralištu pri povratku s izleta. Ili da sa svojom grupom uopće nije krenulo kući.

Izdvojeni članak

Hrvatski studentski trojac razvio revolucionarni medicinski proizvod, kojim žele promijeniti svijet

Pomoću GPS se mogu pratiti podaci o lokaciji i stanju putnika

– Sustav sve pamti, neovisno o iznenadnom gubitku napajanja. Nudi i mogućnost pregleda odsutnosti putnika prilikom pokretanja vozila. Osim toga, automatski šalje GPS podatke o lokaciji i stanju putnika  na neovisan server i nudi njihovo praćenje u stvarnom vremenu, istaknuo nam je maturant Marko Miroslav ključne specifičnosti njegovog izuma kojeg uskoro planira plasirati na tržište.

Inovacija koja će olakšati život razrednicima, ali i roditeljima koji kući čekaju povratak svoje djece, izrađena je od tri dijela. Uređaja koji se ugrađuje unutar autobusa, narukvice za putnike i serverske aplikacije.

Samoj aplikaciji moguće je pristupiti s osobnog računala, tableta ili mobitela, neovisno o operacijskom sustavu ili pregledniku. Uređaj se pak putem nosača montira u samo vozilo te se spaja na njegovu strujnu mrežu, a ima i svoju bateriju pomoću koje može neovisno raditi 48 sati.

Izdvojeni članak

Zagrebački studenti uz hibridni bicikl žele razviti i mrežu punionica diljem Zagreba

Ovaj će sustav razrednicima uljepšati školska putovanja

Na kraju, korisnici do kraja putovanja dobivaju svoju RFID narukvicu, koju zadržavaju sve do kraja svog putovanja. Prilikom ulaska i izlaska iz vozila narukvicu automatski bilježi promjenu, kako bi registrirali svoj prisutnost/odsutnost.

Ovaj će sustav znatno pomoći organizatorima putovanja, a posebno razrednicima. Oni na maturalce vode po tridesetak učenika, koji često imaju i nešto drugačije planove nego li je to zacrtano planom i programom školskog izleta.

– Pomogli su mi grad Dugo Selo, Zagrebačka županija i Srednja škola Dugo Selo, uglavnom financijski kako bi mi subvencionirali troškove odlaska na Međunarodnu izložbu inovacija iENA 2016. Zahvalan sam i Udruzi inovatora Hrvatske, koja je sve hrvatske inovatore predvodila na toj važnoj izložbi, rekao nam je Marko Miroslav Bača, koji nakon srednje planira upisati Fakultet strojarstva i brodogradnje.

Maturant iz Dugog Sela na pitanje ‘Koje si sve nagrade osvojio’ odgovara da bi nabrajanje moglo trajati do sutra. Stoga je izdvojio njemu najvažnije. 

Izdvojeni članak

Šest medalja zagrebačkom sveučilištu na međunarodnoj izložbi inovacija

Dosadašnja kruna inovacijske karijere mu je zlato na izložbi inovacija iENA u Nürnbergu

U prošloj godini je na međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u Zagrebu osvojio srebro, a na izložbi Innova se okitio zlatom. Dobio je i priznanje zbog promocije Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, ali kao dosadašnju krunu karijere ističe osvojenu zlatnu medalju na izložbi inovacija iENA 2016. u Nürnbergu.

Uz smišljanje novih uređaja, papirologije i izlože, mladi Marko Miroslav Bača razvio je i ljubav prema fotografiji. Čini se da ništa ne radi površno pa se odlučio i školovati. Nakon odslušanih predavanja polagao je i ispit iz fotografije.

Inovacijski duh spojio sam s fotografijom u potpuno dvije suprotnosti. Kod inovacija me zanima kako nešto unaprijediti, učiniti boljim i kvalitetnijim. A kod fotografije izrazito cijenim tu mogućnost ‘zamrzavanja’ vremena, rekao nam je učenik Srednje škole Dugo Selo.

Objasnio nam je kako od svega toga ima obostranu korist, iako su te njegove dvije ljubavi na prvi pogled dijametralno suprotne. Osim toga, fotografija mu može pomoći za kvalitetnije prezentiranje njegovih radova. Ipak, kada bi morao birati, inovacije su mu važnije.

– Želja za novim i naprednijim me više gura naprijed, tako da su mi inovacije prioritet, za kraj nam je priznao talentiran, ali i vrlo vrijedan Marko Miroslav Bača.