Pretraga

Srednjoškolac izumio rješenje za problem oružanog nasilja

A- A+

Svako toliko Ameriku potrese problem oružanog nasilja u školama, studentskim kampusima i ostalim javnim mjestima. Genijalni srednjoškolac osmislio je rješenje koje bi moglo spriječiti takve tragedije.

www.techcrunch.com

Amerikanci su često bili žrtve pomahnitalih ubojica koji su otvarali vatru na učenike, studente i svekoliku javnost. Srednjoškolac Kai Kloepfer (17) iz Kolorada, savezne države kojoj se dogodilo više takvih tragedija, osislio je nešto što bi moglo riješiti takve probleme.

Izdvojeni članak

Tinejdžerica izumila predmet koji će razveseliti više od milijardu ljudi

Ideju o pametnom pištolju dobio nakon tragedije na projekciji Batmana

On je izumio biometričku identifikaciju vlasnika pištolja i drugog vatrenog oružja, a zahvaljujući toj ideji osvojio je 50 tisuća dolara na natjecanju Smart Tech for Firearms Challenge. U tu je svrhu napravio i prototip pištolja piše Techcrunch.

Pištolj funkcionira tako da izrađuje profil vlasnika putem njegovog otiska prsta i na taj mu način omogućuje da jedini koristi to oružje. Pištolj se tako otključava samo za vlasnika čiji je otisak pri prvo uporabi pohranjen u njegovu memoriju. Osim toga, svi osobni podaci vlasnika također su pohranjeni pištolju, pa se on može koristiti i u vojne svrhe.

Ideja o pametnom pištolju 17-godišnjaku je sinula prije dvije godine kada se dogodilo masovno ubojstvo u Aurori, kada je James Eagan Holms upao na kino projekciju Batmana te naoružan i u vojnoj taktičkoj opremi otvorio vatru na publiku. Tada je ubio 12, a ranio čak 70 osoba.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Zanimljivi izumi potrebni za svakodnevni život

Želi da njegov pištolj pomogne u smanjenju nesretnih slučajeva

Da bi pokrenuo svoj projekt s financijama su mu u početku pomogli roditelji. Prototip je koštao ukupno tri tisuće dolara, a radi se o plastičnom modelu koji nije do kraja sklopljen, no sustav identifikacije i zaključavanja radi savršeno.

Dio novca od nagrade već je potrošio, i to na nabavku 3D printera za proizvodnju dijelova pištolja. Ostatak novca uložit će u skener otisaka prstiju u svojoj srednjoj školi.

– Svakih 30 minuta u SAD-u jedno dijete pogine od pištolja. želim da moj pištolj pomogne u smanjenju nesretnih slučajeva, ozljeda i tragedija, rekao je 17-godišnjak.

Srednjoškolac izumio rješenje za problem oružanog nasilja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap