Pretraga

Srednjoškolac napravio predstavu kako bi na zabavan način prikazao probleme koji ih okružuju

A- A+

Srednjoškolac Domagoj Topić je u suradnji s Udrugom Dignitas te tri zagrebačke srednje škole stvorio i realizirao čak 16 izvedba predstave ‘Hej, i ja sam tu’, koja progovara o problemima mladih i opasnim posljedicama vršnjačkog nasilja. Domagoj je htio svojim vršnjacima na zabavan način predstaviti zabrinjavajuće podatke i posljedice zlostavljanja te maltretiranja djece i mladih na školskim hodnicima. Za dramski tekst predstave Domagoj je dobio nagradu ‘Daska koja život znači’. Na Susretu kazališnih amatera Zagreba (SKAZ) nagradu je osvojio pričom za koju su ga inspirirali događaji iz vlastitog života.

Pred gotovo ispunjenom dvoranom Narodnog sveučilišta Sesvete u utorak je održana 16. izvedba humanitarne predstave ‘Hej, i ja sam tu’.

Ovaj cijeli projekt i sam mjuzikl osmislio je učenik Gimnazije Sesvete Domagoj Topić, a u realizaciji su mu pomogle školske kolege, učenici Prirodoslovne škole Vladimir Prelog te Nadbiskupske klasične gimnazije. Pprofesorica sesvetske gimnazije Nevenka Kovačić je voditeljica projekta, a pomaže i u glazbenim dijelovima predstave.

Izdvojeni članak

Pogledajte nagrađeni srednjoškolski film koji će vam uzburkati emocije

Predstava inspirirana životnim događajima

U ovoj srednjoškolskoj kazališnoj drami Sara Šimunić i Antonia Žaja iz Gimnazije Sesvete glume istoimene prijateljice, koje dijele strast za ‘krpicama’. Scenarist i režiser predstave Domagoj Topić glumi razrednog frajera kojemu su jedino cure na pameti, a Ena Beč iz ‘Preloga’ igra novu učenicu koja zavodniku Domagoju na prvi pogled upada u oko.

Tomo Šušković tipičan je primjer huligana, Ante Pašalić glumi ‘dobricu’, a Ivica Žugec žrtvu vršnjačkog nasilja. Jedino Klara Fiolić u predstavi ima ulogu s kojom ne dijeli svoje ime. Njezin lik Tena je ‘dobra vila’ i Žugecova najbolja prijateljica.

– Ostavio sam im prava imena jer sam htio da se glumci i publika što bolje sažmu jedni s drugima, jer predstava nije umjetna. Sve radnje koje se događaju u njoj su pravi životni događaji. Na primjer, imao sam prijateljicu koja je stvarno imala problema s tabletama za mršavljenje. Njezina joj je prijateljica dala krivu dozu i ona mi se srušila u ruke. Tako neke stvari ti promjene gledanje na svijet. Zato sam htio da se publika pokuša što više suosjećati s nama, rekao nam je Domagoj Topić nakon posljednje izvedbe za ovu školsku godinu.

Izdvojeni članak

Pregled popusta: Kazališne karte za svaki džep

‘U školi smo o nasilju slušali bezbroj dosadnih predavanja’

Domagoj je predstavu počeo kreirati još u osmom razredu osnovne, a premijeru je dočekao u trećem razredu srednje. Prvi nastup pred publikom imali su u studenom prošle godine. Od tada su skupili čak 16 izvedbi. Ušli su i među šest najboljih predstava na Susretu kazališnih amatera Zagreb, dok je Topić nagrađen za najbolji dramski tekst.

– U školi smo o nasilju slušali bezbroj dosadnih predavanja profesora i doktora, na kojima sam morao sjediti u klupi i dosađivati se. Zato sam odlučio tu važnu problematiku prikazati mladima na zanimljiviji način, a u ovoj predstavi za mlade donosimo i zabrinjavajuće statistike iz svjetskog istraživanja UN-a, NATO-a i UNICEF-a. Rezultati su stvarno žalosni, pa recimo, na 100.000 mladih u dobi od devet do 14 godina njih devet počini samoubojstvo, istaknuo nam je.


Izdvojeni članak

Pogledajte najbolje od državne smotre LiDraNa 2016.

U rujnu ih čekaju nove izvedbe na daskama pozornice

Odlučio se za mjuzikl kako bi se što bolje približio publici. Cijelu atmosferu podižu i kroz izravnu interakciju s publikom pa je kroz izvedbu bilo i duhovitih dobacivanja iz gledališta. Međutim, na dobro raspoloženje i odličan dojam najviše je utjecala njihova izuzetna energija kojom su vladali pozornicom.

– U početku mi je bilo malo zastrašujuće jer nisam nikoga poznavala, a to mi je bilo i prvo takvo iskustvo. Ali ispalo je ful dobro i sada se odlično slažemo, idemo skupa i van. Baš smo sjeli jedni drugima. I uloga mi se sviđa jer mi leži karakterno, a i cijela ta priča mi je odlična, rekla nam je učenica trećeg razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Ena Beč, koja se ekipi pridružila nakon što je Domagoja upoznala na državnoj Smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo. Tako da je i ta priča ‘nove učenice’ na neki način povezana s realnošću.

U srijedu su odigrali posljednju izvedbu za ovu školsku godinu, ali već će u rujnu s ovom zabavnom, zanimljivom i humanitarnom predstavom nastaviti educirati svoje prijatelje, učenike, djecu i srednjoškolce. Prihod od karata ide Udruzi Dignitas, koja pomaže mladima iz domova za nezbrinutu djecu.

U videu ispod pogledajte zanimljivu najavu za predstavu.

Copy link
Powered by Social Snap