Pretraga

Srednjoškolac pokrenuo web stranicu s besplatnim informatičkim tutorijalima

A- A+

Mislav Jurić je 16-godišnjak koji pohađa Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima, a prije nešto manje od godinu dana pokrenuo je vlastitu web stranicu na kojoj objavljuje informatičke tutorijale. Cilj ovog srednjoškolca je drugima na što jednostavniji način približiti neke od najtraženijih informatičkih vještina. Njegova stranica se zove Renaissance in Croatia, a Mislav je odlučio podijeliti s nama priču o cijelom projektu od nastanka pa do danas.

Uz učenike koji srednjoškolsko obrazovanje provedu samo učeći zadanu literaturu, pojave se poneki mladić ili djevojka koji svoje znanje odluče prenijeti na sve one kojima je potrebna pomoć. Takav učenik je i 16-godišnji Mislav Jurić iz Vinkovaca koji pohađa Gimnaziju Matije Antuna Reljkovića te je pokrenuo vlastitu web stranicu s informatičkim tutorijalima. Rincro.com je virutalno mjesto putem kojega je Mislav odlučio svojim znanjem i putem edukacijskih video olakšati drugima stjecanje nekih od najtraženijih informatičkih vještina.

Izdvojeni članak

Ugostiteljska škola Opatija: Budući kuhari napravili projekt za solarno grijanje

Informatičko znanje besplatno podijelio s drugima

Ovaj 16-godišnji srednjoškolac sam je došao na ideju snimanja tutorijala, kao što je sam tu ideju i realizirao. Web stranicu je pokrenuo u svibnju prošle godine, a edukacijska videa je snimio ranije pa su vrlo brzo postali dostupni na internetskoj stranici.

– Ideja o besplatnoj edukaciji u području informatike, točnije razvojnih tehnologija, mi se svidjela jer sam znao da postoji mnogo mojih vršnjaka, ali i drugih ljudi koji žele steći konkretna znanja iz spomenutog područja. Pošto ja imam ta znanja, odlučio sam ih besplatno podijeliti s ostalima. Motiv mi je bio pružiti ljudima tutorijale iz kojih mogu nešto naučiti i to primijeniti u školi, na poslu ili bilo gdje drugdje, objasnio je Mislav koji je istaknuo kako su ga prijatelji i obitelj prije samog pokretanja internetske stranice savjetovali kao i upućivali na eventualne pogreške.

Renesansa u Hrvatskoj

Inspiraciju za naziv web stranice pronašao je u povijesnom razdoblju u kojemu se stalno dolazilo do novih otkrića, a kako se kroz tutorijale također dolazi do novih otkrića, izbor je pao na ‘Renesansa u Hrvatskoj’. Također je zanimljivo da se odlučio za engleski prijevod, no kako je Mislav objasnio na svojoj stranici, i u tutorijalima se koristi nezaobilazna engleska terminologija pa je znanje engleskoga jezika neophodno.

– Ako je sadržaj koji se prezentira kroz tutorijale kompliciran, ili ako je tutorijal duži, utrošim do 10-ak minuta, a ako je tutorijal kraći, treba mi oko pet minuta, odgovorio je 16-godišnjak na upit koliko vremena potroši dok ne snimi jedan edukacijski video.

Izdvojeni članak

Tutorial: Kako prekršiti 15 zakona u 33 sekunde

Temelj projekta je neprofitnost

Mislav je zadovoljan brojem korisnika koji ga prate budući da nije ulagao novac u marketing. Na YouTubeu trenutno ima 60 pretplatnika i oko 8 100 pregleda videozapisa, a što se tiče posjeta na web stranici, prosječan broj je od 25 do 30 korisnika dnevno, s time da nekada taj broj skoči i na 80.

– Jedini cilj za sada mi je napraviti što više serija tutorijala i proširiti bazu korisnika. Dokle god budem mogao bez oglasa na svojoj stranici, neću ih stavljati, jer je temelj ovog projekta neprofitnost, istaknuo je mladić nadodavši kako je projekt zamišljen da ga sam može financirati bez ičije pomoći. No ipak priznaje da se ne bi bunio kad bi imao sponzora koji će doskočiti ako se radi o većim novčanim iznosima.

Pogledajte jedan od Mislavovih tutorijala, a više videa možete potražiti na njegovoj web stranici.

Srednjoškolac pokrenuo web stranicu s besplatnim informatičkim tutorijalima
Share via
Copy link
Powered by Social Snap