Pretraga

Srednjoškolci i studenti s pesimizmom gledaju na ulazak Hrvatske u EU

A- A+

Hrvatski su se građani na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji izjasnili s nešto preko 66 posto glasova, da žele pristupiti ovom savezu europskih zemalja. No, da ni u EU ne cvjetaju ruže, pokazali su prosvjedi u Grčkoj i Španjolskoj, motivirani ekonomskom situacijom, sve otvoreniji euroskepticizam, dok je nedavno ekonomski stabilna zemlja Island, odustala od pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Sve te vijesti dopiru i do hrvatskih srednjoškolaca i studenata, tako da od četvero njih koje smo pitali o ulasku u EU, nitko nije time oduševljen.

Jedan od ciljeva koji su bili temelj hrvatskih političkih nastojanja je ispunjen. Od danas Europska unija ima 28 članica, među kojima je i Hrvatska. No, dojam je da EUforija, nije ni približna očekivanoj te da Hrvati ne misle da su si otvorili vrata napretka i mogućnosti, mada je na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji 66 posto ili po prilici svaki drugi Hrvat glasao da je za ulazak u ‘europsku obitelj’. Pitali smo nekoliko studenata i srednjoškolaca, kako gledaju na Hrvatsku unutar u EU, a oni su bez izuzetka iskazali pesimizam.

Izdvojeni članak

Strani studenti iz nepoznatog razloga skuplje plaćaju smještaj u Zagrebu

‘Mogućnosti su nam jednake onima prije ulaska’

Vijesti o sve izraženijem euroskepticizmu u pojedinim zemljama članicama, nisu zaobišle ni hrvatske školarci, pa puni opreza gledaju na novonastalu situaciju.

– Nemam velika očekivanja od ulaska u EU. Brinu me ovi početci tako da nisam sigurna u uspjeh. Koliko sam jučer čula na televiziji, spominjali su najčešće lakše putovanje, ali kako ćemo si to omogućiti bez posla? Lakše studiranje, mogućnost zaposlenja, i još mnoge prednost se navode. Nisam baš sigurna. Možda se trebam uvjeriti. Osim toga cijela se Unija raspada, pa nemam baš puno povjerenja u to sve, objasnila je Tina iz Splita, koja na jesen kreće u četvrti razred srednje škole.

Političari su na sinoćnjoj svečanosti, ali i u danima prije nje pokušavali ukazati da će otvorenost granica utjecati na veću mobilnost mladih, no mladež je skeptična.

– Mislim da su nam mogućnosti jednake onima prije ulaska. Smatram da nismo ništa dobroga ovime dobili, a nadam se samo da nećemo propasti, kao Grčka, izrazila je zabrinutost Anamarija iz Dugog Sela, studentica Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Stranci neće konkurirati za studentske stipendije Zagrepčanima ni nakon ulaska u EU

Sad ćemo izgubiti i one povlastice koje bi imali kao strani studenti

Iako smo konzultirali srednjoškolce i studente iz raznih dijelova Hrvatske, njihovi stavovi su slični i sadrže malo pozitive.

– Nisam bio za ulazak Hrvatske u EU, zato što mislim da nismo spremni za nju, bar ne s ovakvim političkim vodstvom i situacijom u zemlji.
Mislim da će se sada više mladih iseljavati u potrazi za poslom, kao i da će nam opadati cijene usluga zbog povećanja konkurencije, objasnio je student Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Velikogoričanin Luka.

Nora namjerava nastaviti studij u nekoj od europskih zemalja, međutim svejedno je nije pretjerano obradovao značaj današnjeg datuma.

– Mislim da ćemo završiti kao Grčka. Dajem nam šest mjeseci pozitive, a iako imam namjeru studirati u inozemstvu, novonastala situacija izjednačit će nas s cijelom Europom, odnosno oduzeti nam i onih par povlastica, koje smo imali do sada, a tiču se upisnih kvota i dobivanja stipendija, svoj stav je izrazila Nora iz Gornje Bujštine u Istri, koja je ove godine maturirala.

Copy link
Powered by Social Snap