Pretraga

Srednjoškolci iz Ploča: ‘Planiramo postati državna radiotelevizija’

A- A+

Učenici iz Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama u prošlom su polugodištu pokrenuli radio postaju ssploce te ih dnevno prati oko 1 700 slušatelja i posjetitelja njihove web stranice. Budući da taj broj raste iz dana u dan, srednjoškolci su odlučili pokrenuti i vlastitu televiziju koja kreće s emitiranjem 1. veljače. Osnivač Tomislav Petrić nam je otkrio kako planiraju prijeći na nivo državne radiotelevizije.

Srednja škola fra Andrije Kačića Miošića u Pločama je dokaz kako nije svim učenicima jedini cilj preživjeti tri ili četiri godine, dobiti diplomu u ruke te zaboraviti na srednjoškolske dane. Polaznici spomenute škole, u prošlom polugodištu, pokrenuli su radio postaju ssploce, a uskoro pokreću i vlastitu televiziji.

Osnivač postaje, srednjoškolac Tomislav Petrić, otkrio nam je tajnu uspjeha te buduće planove ovih poduzetnih srednjoškolaca.Izdvojeni članak

Srednjoškolac izgradio vlastiti nuklearni reaktor

Uspjeh srednjoškolske radijske postaje

Kad smo prije nešto manje od tri mjeseca razgovarali s Petrićem, njihova radio postaja je imala svega 200-tinjak slušatelja, a trenutno je taj broj narastao na 1 700. Prema riječima osnivača postaje, za uspjeh su zaslužne i reportaže te članci vezani uz njihov novopokrenuti radio.

Najslušanija emisija koju su srednjoškolci osmislili je Kratki spoj, a bavi se temama iz struke elektrotehnike te je to ujedno njihova prva emisija. Uz Kratki spoj, emitiraju se i Legendarna, Fizika oko nas te Top stranih i Top domaćih tjednih pjesma.

– Što se tiče organizacije, to jest usklađivanja, tu sam odgovornost preuzeo na sebe dok nam u slaganju rasporeda pomažu profesori, objašnjava Petrić. Nadodao je kako su profesori više moralna podrška, te kako se posebno mora zahvaliti Željku Markoti, Mladenki Vukojević, Mati Juriću te ravnateljici Ini Žderić, koji su uložili maksimalan trud pri pokretanju postaje.

Izdvojeni članak

Radio u polju cijeli pubertet, a sad osvojio Nobela za književnost

U veljači se šire na televizijski program

Nakon zadovoljavajućih rezultata što se tiče radijske postaje, učenici su odlučili pokrenuti i televiziju, a s emitiranjem kreću 1. veljače.- Radio kao i pripreme za televiziju ne oduzimaju vrijeme od nastave jer su učenici prilagođeni tako da preko stručnih predmeta imaju radio i televiziju kao praktičnu nastavu, što naprotiv profesorima olakšava posao, objasnio je Petrić.

Nadodao je kako su na ideju širenja na televiziju došli slučajno za vrijeme jednog kolegija. Odlučili su proširiti svoje horizonte i pružiti svojim slušateljima novi projekt, što je u globalu Radio Televizija SSPLOCE. Istaknuo je kako će odmah krenuti s cjelodnevnim emitiranjem, pošto će program biti u loop modu koji će se mijenjati svakih sedam dana, a izvanredne događaje će prenosit uživo.

Prelazak na državnu razinu

Na radiju i pripremama za televiziju radi 38 učenika, a najviše ih je iz elektrotehnike te tehničara za računalstvo, no uključeni su i učenici iz hotelijersko turističke škole, te ekonomske i gimnazije.

Prema Petrićevim riječima, do sad je cijeli projekt financirala škola, no svjesan je, ako planiraju bolje opremiti studio te obnoviti tehniku za rad, da moraju naći sponzore ili sklopiti suradnju.

– Na sastancima već vučemo tu temu o prelasku na nivo državne radiotelevizije, ali bi i za takvo nešto morali imati sponzore koji bi bili spremni uložiti u takav projekt. A kad bi nam to uspjelo, možda bi se raširili diljem Europe i svijeta, rekao je Petrić.

Copy link
Powered by Social Snap