Pretraga

Srednjoškolci iz Požege u sklopu GLE projekta izradit će kurikulum za novi gimnazijski predmet

A- A+

Gimnazija Požega kandidirala je projekt Gimnazijskog ekološkog laboratorija za dodjelu sredstava iz pretpristupnih fondova EU u sklopu programa Razvoj ljudskih resursa. Spomenutim projektom dobili su donaciju pod nazivom Daljnji razvoj i unaprjeđenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira u iznosu od približno 160 tisuća eura. Temu za projekt odabrali su zbog velikog interesa učenika za izbornu nastavu upravo iz područja ekologije.

Foto: Matej Paić / www.gimpoz.hr

Požeška Gimnazija je jedna od pet najstarijih srednjih škola u Hrvatskoj, a nedavnim preseljenjem u novu zgradu postali su prepoznatljivi po suvremenoj nastavnom opremom i IC tehnologiji. Zbog velikog interese učenika za izbornu nastavu iz područja ekologije i činjenice da oko 25 posto završenih gimnazijalaca upisuje studij iz područja prirodnih i biomedicinskih znanost, škola je pokrenula projekt Gimnazijski ekološki laboratorij (GEL). Spomenuti projekt sufinancirat će se iz EU fondova, točnije požeška Gimnazija je za GEL dobila donaciju u iznosu nešto više od158 tisuća eura.

Izdvojeni članak

Hrvatski studenti osvojili Microsoftovu nagradu, među projektima iz 71 zemlje


Tko će biti uključen u projekt

U projektu je predviđeno uključivanje 60 učenika te 15 nastavnika s ravnateljem Bucićem. Aktivnostima koje će se provoditi u sklopu GLE-a učenici i nastavnici će se osposobiti za praktičnu primjenu znanja i vještina, kao i djelovanja u zaštiti okoliša i promicanja održivog razvoja.

Učenici će sudjelovati u izradi kurikuluma za područje zaštite okoliša

Projekt će trajati 18 mjeseci, a uključivat će osnivanje i opremanje laboratorija, osposobljavanje za sustavno snimanje stanja okoliša, snimanje stanja okoliša, izradu kurikuluma ‘Zaštita okoliša i održivi razvoj’ za gimnazije te ekološke akcije i vrednovanje projekta.

Voditelj GLE-a je Ivo Žanetić, koji je kao glavni cilj projekta naveo unaprjeđenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira kreiranjem i provedbom međupredmetnog kurikuluma za gimnazije u području zaštite okoliša i održivog razvoja. Kurikulum će izrađivati učenici, nastavnici i eksperti, a zasnivat će se na ishodima učenja te će biti izrađen prema principima Europskog kvalifikacijskog okvira (EQF-a) i Hrvatskog kvalifikacijskog okvira (HKO-a).

Dosje o stanju okoliša i tematska web stranica

– Prijavili smo svoj projekt Programu IPA (Komponenta IV) – Razvoj ljudskih resursa, te dobili iz EU fondova donaciju pod nazivom Daljnji razvoj i unaprjeđenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, izjavio je ponosni ravnatelj Pavle Bucić zadovoljan dobivenim financijskim sredstima koji će pokriti 80 posto predviđenih troškova.

Izdvojeni članak

Studentice FPZG-a projektom pomažu osobama s invaliditetom

GLE je u Gimnaziji predstavljen 26. kolovoza u 12 sati, a partneri projekta su Javna ustanova Park prirode Papuk i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županij.

Učenici će zajedno s profesorima izraditi i tematsku web stranicu, priručnik za učenike i nastavnike, ekološki leksikon Požeške kotline te promotivnu knjižicu o aktivnostima i rezultatima projekta.

Voditelj projekta je obznanio da će na osnovi podataka prikupljenih motrenjem i snimanjem biti izrađen gimnazijski dosje o stanju okoliša, a učenici i nastavnici će sukladno uočenim problemima pokrenuti primjerene društvene aktivnosti za poboljšanje stanja okoliša i održiv razvoj u Požeškoj kotlini.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap