Pretraga

Srednjoškolci osmislili aplikaciju koja spriječava kupnju nezdravog proizvoda, štedi novac i vrijeme

A- A+

Da srednjoškolci mogu itekako biti krativni i poduzetni kada za to dobiju priliku, dokazuju Lara Mrzljak i Lovro Firšt, učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu. Još proljetos su na natjecanju portala srednja.hr, Ideja godine, predstavili svoj projekt Heltism, mobilnu aplikaciju koja detetktira sastojke proizvoda koji su štetni za okoliš i zdravlje te korisnicima nudi zdraviju zamjenu. baš ovih dana tu su ideju predstavili na konferenciji u dalekom Helsinkiju.

Lara Mrzljak i Lovro Frišt|privatna fotografija

Na srednjoškolskom poslovnom natjecaju Ideja godine kojeg srednja.hr organizira već godinama, a odžano je i ove, imamo prilike upoznati se s nekima od najkreativnijih učenika u Hrvatskoj.

Nudi alternativu za zdraviji proizvod

Među njima su i Lara Mrzljak i Lovro Firšt, učenici Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu. Oni su u finale natjecanja, gdje se predstavlja deset najboljih, ušli s projektom kojeg su nazvali Heltism, a koji se bavi zaštitom okoliša i ljudskog zdravlja kako bi mlade ljude osvijestio o globalnom zatopljenju i njihovom načinu prehrane.

– Na tržište dolazi u obliku mobilne aplikacije koja pomoću skeniranja bar koda s proizvoda iščitava sastojke i spojeve koji onečišćuju zemlju i one koji negativno utječu na zdravlje. Naknadno su naši korisnici preusmjereni na dio aplikacije koji im nudi alternativu za loš proizvod te ga zamjenjuje proizvodom napravljenim od malih i domaćih proizvođača ili već provjerenih eko-friendly tvrtki. Time pojedinac može lako i brzo prevenirati kupnju nezdravog proizvoda te uštediti novac i vrijeme, kažu nam Lara i Lovro.

Od Ideje godine dodatno su razvijali svoju aplikaciju, a ovo natjecanje posebno im je bilo korisno u stvaranju kontakata.

– Ideja godine bilo nam je super iskustvo koje nam je dalo vjetar u leđa da nastavimo s našim projektom. Uz to na Ideji godine smo upoznali super ljude s kojima se i danas čujemo te dobili neke izrazito bitne kontakte u poslovnom svijetu. Nakon natjecanja smo ozbiljno krenuli razrađivati naš poslovni plan i skupljati sponzore bez kojih danas ne bismo bili tu gdje jesmo. Ovim putem se želimo zahvaliti E-računu, Erste banci, Moto-risu, 404 agency i pojedincima koji su poduprli naš rad. Što se tiče aplikacije uveli smo personalizaciju profila putem koje osoba može urediti svoj profil kao vegan, vegetarijanac, dijabetičar itd. te social media dio kojim se osobe mogu povezivati i dijeliti recenzije o proizvodima, pričaju nam Lara i Lovro.

Izdvojeni članak

Pobjednici Ideje godine u Dobro jutro, Hrvatska: ‘Natjecanje je bilo motivacija da nastavimo s projektom’

Projekt predstavili u dalekom Helsinkiju

Povod pisanja ovog teksta njihovo je nedavno sudjelovanje na konferenciju u Finskoj, gdje su dobili priliku svoju ideju predstaviti i ljudima izvan Hrvatske.

– Otputovali smo u Helsinki na startup konferenciju Slush. Zapravo je riječ o natjecanju koje nam je omogućilo da imamo sastanke jedan na jedan s investitorima iz cijelog svijeta i povežemo se s ljudima koji rade na sličnim idejama. Moramo reći kako nam je cijelo putovanje bilo odlično, a natjecanje još i bolje jer iako smo jako mladi svi su nas ozbiljno doživjeli, priča nam dvojac.

A osim na ovoj konfernciji u Helsinki, sudjelovali su nakon Ideje godine i na natjecanju Izbrusi ideju na kojem su osvojili prvo mjesto, te programu BAIF putem kojeg su se pripremili za sastajanje s investitorima.

– Volimo sudjelovati na ovakvim natjecanjima i programima jer svaki put naučimo puno novih stvari o biznis svijetu, ali i upoznamo nove ljude, kažu Lara i Lovro.

Otkrili su nam i u kojoj je fazi razvoj njihove aplikacije.

– Trenutačno imamo prototip aplikacije koji će vrlo skoro krenuti na test fazu. U sljedećih pola godine željeli bismo sudjelovati na što više natjecanja, unaprijediti našu aplikaciju i naše društvene mreže te se povezati s sličnim europskih projektima, kažu nam za kraj Lara i Lovro.

Ako ste propustili njihovo predstavljanje projekta Heltism u ovogodišnje finalu Ideje godine, prezentaciju možete vidjeti ispod, na vremenskoj oznaci od 2:16:50.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap