Pretraga

Srednjoškolci u Clevelandu imaju drugačiji pristup zdravstvenom odgoju

A- A+

Umjesto da ih zdravstvenom odgoju podučavaju nastavnici i educirani stručnjaci, srednjoškolci u Clevelandu slušaju predavanja kolega iz školskih klupa, koji su za to obučeni. 

Dok u Hrvatskoj zdravstveni odgoj nikako da krene onako kako je osmišljen, u Clevelandu su već prešli na višu razinu spolnog odgoja srednjoškolaca. Umjesto da slušaju predavanja svojih profesora i stručnjaka, srednjoškolcima o spolnom općenju, zaštiti i ostalom pričaju njihovi kolege iz školskih klupa. Oni su za to prošli valjanu obuku, a takvo zdravstveno obrazovanje mladi su vrlo dobro prihvatili, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Ustavni sud donio odluku kojom se zabranjuje zdravstveni odgoj u školama

Vršnjaci podučavaju vršnjake

U izvannastavnom edukativnom programu spolnog odgoja u Glenvilleu u Clevelandu učenici su postali nastavnici. Program pod imenom Case Western Reserve University’s Infectious Disease Alliance trenira srednjoškolce da svojim kolegama prenose stečeno znanje o zaraznim bolestima prenesim seksualnim odnosom, te o zaštiti od spolnih bolesti i neželjene trudnoće.

Ovaj se pristup pokazao vrlo uspješnim, jer srednjoškolci informaciju bolje i radije upijaju od svojih vršnjaka, nego od ostalih starijih ljudi. Dosada je seksualna edukacija u srednjoj školi u Glenvilleu često bila nedosljedna i nestalna, budući da je ovisila o godini i učiteljima.

Izdvojeni članak

Objavljen šaljivi udžbenik: Zdravstveni odgoj za djecu s katoličkim roditeljima

Volontiraju u zdravstvenim klinikama

Ovaj je program startao nakon što se primijetila visoka stopa zaraženih od spolnih bolesti u ovoj zajednici, te volja građana za višom dostupnošću spolnog odgoja. Organizacija je zatim objavila poziv svime koji su htjeli naučiti sve što je potrebno kako bi drugima predavali, a za to su bili i plaćeni. Ideja da vršnjaci mogu utjecati na svoje kolege što se tiče teme sigurnog seksa, pokazala se ispravnom.

Osim učenja svih bitnih informacija potrebnih za uspješno provođenje spolnog odgoja, pristupnici su također volontirali u zdravstvenoj klinici i držali predavanja u lokalnim centrima zajednice. Nakon što se tinejdžeri pregledaju, dobivaju i poklon pakete koji uključuju prezervative, gel za dezinfekciju ruku i poruke podrške. Ne treba naglašavati da su brojni roditelji vrlo zadovoljni provedenom inicijativom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap