Pretraga

Srednjoškolci vjeruju policiji, ali ne žele sankcije protiv marihuane

A- A+

Zagrebački srednjoškolci u istraživanju provedenom prošle godine rekli su da je policija važan dio društva, da im vjeruju i obraćaju za pomoć kada je to potrebno. Jedan dio njih ne podržava sankcije protiv zlouporabe lakših droga, primjerice marihuane, a većina onih koji su s policajcima kontaktirali zadovoljni su njihovim pristupom.

PU zagrebačka

Izdvojeni članak

Mladi u Hrvatskoj puno piju i puše cigarete, a nije im baš do seksa i marihuane

U prostorijama Policijske uprave zagrebačke održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja pod nazivom ‘Stavovi mladih o ulozi policije i preventivnim programima Policijske uprave zagrebačke’. Istraživanje je provedeno u 2014. u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo na uzorku od 1705 mladića i djevojaka iz prvih razreda zagrebačkih srednjih škola.

Cilj istraživanja bio je utvrditi stavove adolescenata o pripadnicima policije, ulozi policije u svakodnevnom životu te preventivnim programima koje Policijska uprava zagrebačka u suradnji s Gradom Zagrebom provodi u osnovnim i srednjim školama.
Na početku predstavljanja rezultata prisutnima se obratio Voditelj Službe za prevenciju Policijske uprave Zagrebačke Velimir Tišma koji je naglasio da PU zagrebačka već deset godina na području Grada Zagreba u suradnji sa partnerom Gradom Zagrebom i Gradskim uredom za zdravstvo sustavno provodi niz preventivnih programa pod nazivom „Zajedno više možemo“.
Na taj način žele pomoći mladima u donošenju ispravne odluke u trenutku kad dođu u doticaj sa suvremenim sredstvima ovisnosti. Preventivni programi i predstavljanje policajaca kao prijatelja-pomagača započinje već u 1. razredu osnovne škole.

O rezultatima istraživanja govorili su dr. sc. Irma Brković i Josip Razum, univ. bacc. psih. s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Rezultati su pokazali da se više od 70% učenika slaže s tvrdnjama da je policija važan dio društva i da će im pomoći ako pomoć zatraže. Njih 62% slaže se s tim da će ih policija zaštiti od nasilnih pojedinaca, a s tim se ne slaže njih 16%. Njih 27% ne odobrava sankcije protiv marihuane.
Također misle da policijski službenici imaju dobre namjere i nisu potkupljivi.

Učenici koji su imali priliku komunicirati s policajcima, uglavnom imaju pozitivna iskustva i policajca su opisali kao ozbiljnog, korisnog, sigurnog i važnog za zajednicu, ali u manjoj mjeri ima i onih koji se ne bi obratili policijskim službenicima makar bi se našli u opasnoj situaciji. Srednjoškolci su iznimno pozitivno reagirali na odslušano predavanje te činjenicu da su predavanja držali predstavnici policije, a ne stručnjaci iz škole, rekla je dr. sc. Irma Brković.