Pretraga

Srednjoškolka izumila šuplju baterijsku svjetiljku koju pokreće toplina čovjekova dlana

A- A+

Ann Makosinski je srednjoškolka koja se svojim revolucionarnim izumom plasirala u finale Googleovog sajma nauke i tehnike. Naime, ova 15-godišnjakinja je izumila šuplju baterijsku svjetiljku koja radi na tjelesnu toplinu koja se širi iz korisnikova dlana. Makosinski je zahvaljujući spomenutoj napravi postala jedna od 15 srednjoškolaca koji su sa svojim izumima zauzeli poziciju finalista spomenutog nadmetanja, pobjedivši u konkurenciji od tisuću entuzijasta iz preko 100 zemalja svijeta.

screenshot YouTube

Google je nedavno objavio 15 finalista sajma nauke i tehnologije spomenute kompanije, među kojima je svoje mjesto našla i 15-godišnja Ann Makosinski. Ova srednjoškolka iz Viktorije izumila je šuplju baterijsku svjetiljku koju pogoni toplina koja se širi iz čovjekova dlana.

Izdvojeni članak

Samo joj je 16 godina, a njen izum bi mogao promijeniti svijet

Zaljubljenica u alternativnu energiju

Makosinskijeva je učenica 10. razreda srednje škole St. Michael’s University School u Viktoriji, a svoje izume šalje na Googleov sajam nauke i tehnike još od šestog razreda. Veliki interes je pokazala za alternativnu energiju, a svojom šupljom baterijom je oduševila žiri te je izabrana za finalisticu u konkurenciji od preko tisuću entuzijasta iz 100 zemalja svijeta.

Svih 15 finalista će u rujnu biti smješteno u Googleov kompleks koji se nalazi u Montana Viewu u Kaliforniji gdje će se održati ceremonijalna dodjela nagrada. Pobjednici će biti izabrani u tri kategorije, a jedan od njih će dobiti glavnu nagradu u iznosu od 50 tisuća dolara, Googleovu stipendiju kao i putovanje na Galapagos.

Izdvojeni članak

Video: Student iz Karlovca izumio pametni sat za prepisivanje

Preko eBaya do revolucionarnog izuma

Kao što je srednjoškolka iz Viktorije izjavila, istraživala je različite oblike alternativne energije, pri čemu se upoznala s Peltierovim pločicama – uređajem koji proizvodi energiju kad se na jednoj strani zagrijava, a na drugoj hladi. Prilikom svog istraživanja otkrila je kako je količina toplinske energije koji proizvodi ljudska ruka dovoljno snažna za opskrbljivanje LED dioda strujom dovoljno jakom za korištenje baterijske svjetiljke. Zatim je na eBayu kupila Peltierove pločice te uz izvjesna prilagođavanja električnog kola i uvođenje transformatora napravila uređaj koji zaista radi.

Pri tom je napravila dvije svjetiljke, jednu s aluminijumskom cijevi i jednu s PVC cijevi, a izrada svake je koštala svega 26 dolara.

Ova talentirana i vrlo sposobna 15-godišnjakinja s uzbuđenjem čeka svoje predstavljanje Googleovom žiriju. Njeni roditelji nemaju visoko obrazovanje, ali od svega srca podržavaju kćer te vjeruju u njene izume.