Pretraga

Srednjoškolku Elu život tijekom korone inspirirao da napiše knjigu na engleskom: ‘Svi su bili iznenađeni’

A- A+

Pandemija u kojoj živimo od proljeća 2020. potpuno je promijenila svijet u kojem živimo, a za srednjoškolku Elu to je bila inspiracija za pisanje knjige i to na engleskom jeziku. Love under masks govori o ljubavi i životu u doba korone.

Ela Mahečić (17) napisala je knjigu Love under masks|privatna fotografija

– Svaki je dan nova prilika da se trudimo i budemo bolje osobe. Ako u tome ne uspijete danas, pokušajte ponovno sutra. Smatram kako je život ponekad vrlo crn, no pokušajte ga obojiti. Dajte bojama značenje. Ne bojte se ponekad pogriješiti, nitko nije savršen. Učinite danas nešto što zbog čega ćete biti ponosni na osobu koja postajete. I ako ponekad padnete, pronađite način da ustanete i krenete dalje. Prihvatite sebe kakvim jeste jer prihvaćanje je ključ svega. Nemojte uvijek čekati na pravu priliku, stvorite je. Krenite s mjesta na kojem ste danas i ne uspoređujte se ni s kime. Jedina osoba s kojom biste se trebali uspoređivati je osoba koja ste bili jučer, prijevod je to ulomka iz knjige Love under masks.

Knjigu je pisala na engleskom

Knjigu – i to na engleskom jeziku – napisala je sedamnaestogodišnja Ela Mahečić, učenica 3. razreda Srednje škole Jastrebarsko.

– Moja knjiga Love under masks govori o ljubavi i životu u vrijeme korone. U romanu se radi o djevojci Elizabeth koja traži svoj put i drugom glavnom liku Michaelu. Ljubav je donijela razne prepreke i izazove u njihove živote. Elizabeth traži odgovore na brojna pitanja o sebi i drugima, pritom nailazeći na razna previranja duša oko sebe. Željela je da trnja bude što manje, ali to nije mogla izbjeći zbog nedostataka svog karaktera, ispričala nam je Ela.

Knjigu je počela pisati krajem 2020. i pisala ju je nekoliko mjeseci, a danas je, kaže, sretna što ju njeni vršnjaci mogu čitati.

Ela Mahečić (17) napisala je knjigu Love under masks|privatna fotografija

Inspirirali je događaji u koroni

– Na ideju o knjizi sam došla kada je počela korona, inspirirana događajima i izazovima oko sebe, odgovara nam kratko Ela na pitanje kako je došla na ideju.

Ono što ju je posebno obradovalo pozitivna je reakcija okoline.

– Kada sam otkrila da sam napisala knjigu, svi su time bili ugodno iznenađeni. Neke moje bliske osobe su pročitale knjigu i reakcije su bile različite. Ovo su bili neki od komentara: kako ima zrela razmišljanja, piše svojstveno, zrelo spoznaje sebe i svoje osjećaje, zanimljivo i da se mladi čitatelji mogu poistovjeti s Elizabeth, izbor vokabulara obećava. Neki su čitajući početak knjige plakali. Uglavnom, svi komentari su bili prekrasni, rekla nam je Ela koja smatra da se u školama čitanje dovoljno potiče kroz lektire, ali bi trebalo čitati i nešto osim lektire.

Elina knjiga izdana je u nakladništvu Društva naša djeca Jastrebarsko.

– Bila mi je čast podržati Elu jer smatram kako je za razvoj mladih talenata najvažnije poticati njihovo stvaralaštvo. Započeti pisati knjigu sa samo šesnaest godina i to na engleskom jeziku, nevjerojatno je hrabar pothvat koji nas ostavlja bez riječi, istaknula je Nikolina Ribarić, predsjednica Društva koja je i prepoznala Elin talent.

A o Eli će ljubitelji dobrog štiva zasigurno još imati priliku čuti, iako kaže trenutno nema planova za novu knjigu jer je za to potrebna posebna inspiracija.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap