Pretraga

Srednjoškolski smjerovi koji su se ugasili u ovoj školskoj godini: Neki su i deficitarni

A- A+

Prema privremenim podacima kojima raspolaže Ministarstvo znanosti i obrazovanja, srednje škole u Hrvatskoj u ovoj školskoj godini pohađa 151.410 učenika. To je čak 30-ak tisuća manje učenika nego primjerice 2008., kada je srednje škole u Lijepoj našoj pohađalo 181.878 učenika. Ove je školske godine pravo upisa srednje škole na ljetnom roku steklo 40.411 osmaša, no, čini se da se svi nisu upisali. Naime, u evidencijama MZO-a za sada je registrirano 39.277 učenika u prvim razredima srednjih škola. I dok je neke smjerove upisalo svega 2-3 učenika, ima i onih koji će se ugasiti jer ne postoji nikakvog interesa za njih. Nažalost, među njima su i mnogi koji se, u jednoj ili više županija tetiraju kao deficitarni, prema Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja HZZ-a.

foto: Anton Mezulić|srednja.hr

Ukupno je 26 srednjoškolskih programa su ukinuti u ovoj školskoj godini, s tim da se pojedini izvode u nekom od oblika nastave, primjerice u obliku JMO. Pogledom na tablicu, koja je priložena ispod sljedećeg paragrafa, dobit ćete jasniju sliku o čemu se radi.

Sedam smjerova ‘preživjelo’ u nekom obliku; 19 ih se ugasilo

Izdvojeni članak

Otkrivamo za koje je srednjoškolske programe ove godine vladao najveći interes osmaša

Dakle kako smo gore nataknuli, a prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja 26 srednjoškolskih programa ugasilo se u tekućoj godini poradi manjka interesa upisnika.

Od tih 26, njih 7 odnosno alatničar, dimnjačar, galanterist, klesar, mesar, pismoslikar i tesar su se zadržali kao smjerovi u JMO obliku.

Inače, jedinstveni model obrazovanja (JMO) za obrtnička zanimanja u primjeni je od 2004. godine, a  podrazumijeva zajedništvo obrazovanja u ustanovi za strukovno obrazovanje (školi) i praktične nastave kod poslodavca (obrtnika) čije se ocjene stapaju u jednu ocjenu za određenu stečenu kvalifikaciju.

U tablici su spomenuti JMO programi boldani, dok se ostali izlistani strukovni programi obrazovanja, zbog nedovoljnog interesa učenika, neće izvoditi ni u kojem obliku ove školske godine.

22 smjera upisalo 5 ili manje učenika

Izdvojeni članak

Provjerite koliko je bodova lani bilo potrebno za upis pojedine srednje škole

Najpopularniji srednjoškolski smjer prema još uvijek privremenim podacima (premda su upisni rokovi završili, razlog zbog kojeg su podaci o broju učenika još uvijek privremeni je zakonska mogućnost, koja dozvoljava školskim ustanovama da u zajednički upisnik školskih ustanova u elektronskom obliku (e-Matica) podatke unesu najkasnije do 30. rujna tekuće školske godine / nap. a.) u ovoj školskoj godini je opći gimnazijski, koji je upisao 6.871 učenik. No, s druge strane mnoštvo programa sitno računa.

Tako 22 smjera ima 5 ili manje upisanih učenika, a za pet srednjoškolskih programa interes za upis je izrazio svega jedan učenik i to za bravara, brodograditelja nemetalnog broda, parketara, obućara te program međunarodne gimnazije na engleskom jeziku.

Vodoinstalater, monter strojeva i konstrukcija, pomoćni voćar-vinogradar-vinar – TES (program za djecu s teškoćama u razvoju), fasader – JMO (jedinstven model obrazovanja), galanterist i staklar su programi za koje je prema privremenim podacima interes pokazalo po dvoje učenika.

Alatničarom, autolimarom i brodskim mehaničarom žele postati po tri prvašića, dok su po četiri osmaša odabrali biti plinoinstalater, bačvar, telefonski operater i pomoćni autolakirer – TES ( (program za djecu s teškoćama u razvoju).

Programe mehaničar poljoprivredne mehanizacije, fotograf te klesar – JMO, odabralo je u ovoj školskoj godini po pet osmaša.