Pretraga

Sretan kraj: Na Velebitu spašeno 28 njemačkih izviđača

A- A+

Gorska služba spašavanja iz Gospića presinoć je ipak uspjela pronaći 28 Nijemaca koji su se zbog neiskustva izgubili na Velebitu. Turisti se nisu držali oznaka i markirane staze te su zalutali. Poziv je pristigao tek u 8 sati navečer, a spasioci su grupu od 26 djece i dvoje odraslih pronašli tek oko 3.30. Iako promrzli i umorni Nijemci su bez ozljeda vraćeni u planinarski dom, prenosi Večernji list.

Nisu se držali markiranih staza

Njemački izviđači smješteni u planinarskom domu Alan u petak su krenuli isplaniranom rutom no nisu se držali markirane staze te su zalutali u opasan i teško prohodan dio Velebita. Neiskusni i na nepoznatom terenu satima su hodali sve dok nisu ostali bez snage. Tek kad se polako počela spuštati noć pozvali su pomoć.

GSS Gospić je u 20 sati dobio obavijest da je dvoje odraslih te 26 djece izgubljeno negdje na planini. Odmah je započela akcija spašavanja, a posao GSS-u je otežavala jaka bura i mrak. Ipak negdje oko 3.30 minuta spasioci su pronašli njemačku grupu.

U sandalama na planinu

– Odlučili su se utaboriti na vjerojatno najgorem mjestu na tom dijelu, te se izložili silovitim udarima bure. Djeca su ležala po grmovima i u travi, na goloj zemlji. Njihova oprema bila je za sve osim za hodanje terenom na kojem su se zatekli, kratke hlače i sandale ili kratke tenisice nisu ih štitili ni od čega, stoji u priopćenju GSS-a koje prenosi Večernji list.

Kako dodaju iz gospićke Službe, ova je akcija jedinstvena jer nikad nisu imali potragu za ovako velikom grupom, te su tim sretniji što je prošla bez problema.

Iako im je prijetila hipotermija zbog niskih temperatura na planini spasioci su ipak izgubljene izviđače negdje pred jutro bez ozljeda vratili u planinarski dom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap