Pretraga

Srpanj i prosinac najbolji za traženje studentskih stanova

A- A+

Mnogi studenti po završetku ispitnih rokova odjavljuju stanove kako ne bi plaćali stanarinu preko ljeta. No, ako planirate tražiti novi smještaj u rujnu, imajte na umu da su tada cijene najskuplje. Provjerite stoga zašto je najbolje tražiti stan u srpnju i prosincu.

 

Nakon što smo vam predstavili zagrebačke studentske domove,
odlučili smo uputiti i one koji bi ipak živjeli u privatnom
smještajuma. Donosimo vam sve informacije vezane uz veličinu, cijenu,
vrijeme idealno za traženje i u kakvom su stanju ti stanovi koji se
studentima svakodnevno nude.

Stanovi najskuplji u rujnu

Za početak topla preporuka – izbjegavate tražiti stanove u rujnu. Naime, vlasnici su svjesni kako je u tom periodu svim studentima stiska s vremenom i da nemaju previše alternativa. Zato su vam cijene svih stanova najskuplje upravo tada.

Idealno vrijeme za iznajmljivanje vam je definitivno prosinac ili srpanj jer se tada najviše stanova odjavljuje i rijetko tko želi ostati bez stanarine tijekom ljeta ili praznika pa su vam spremni ponuditi povoljnije cijene, a i izbor stanova je veći i bolji.

Cijenu nabija novogradnja i blizina stanica

Kao i sve u Zagrebu, cijene variraju s obzirom na poziciju, kvadraturu, broj soba, nalazi li se u novoj ili staroj zgradi i slično. Jednosobni stanovi pretežno su od 200 do 250 eura, ali često naletite i na garsonjerice od 20-ak kvadrata s cijenom preko 300 eura. Ukoliko tražite veće, recimo dvosobne, stanove cijena vam je redovno od 300 do 350 eura.

Nije prevelika razlika u cijenama na Jarunu, u centru ili Dubravi. Cijene su najviše u novogradnju i u blizini tramvajske ili autobusne stanice. Ako krenete u potragu u srpnju, kako smo vam preporučili, možete naći i dvosobne stanove do 250 eura. Samo morate paziti na režije jer vam, logično, u većim stanovima dolaze i dosta veće režije.

Vara se na režijama i iznajmljuju tuđi stanovi

Za kraj smo ostavili par stavri na koje morate obratiti posebnu pažnju. Kako u svim ostalim poslovima, tako i u iznajmljivanju stanova postoji mnogo varanja, potkradanja, manipulacije oglasima i slično.

Nerijetko se dogodi da čitajući oglas očekujete savršen stan, a zateknete rupu bez ijednog kućanskog aparata. Na taj način vlasnici privlače veći broj ljudi koji im s realnim opisom nikada ne bi ni pogledali stan.

Još jedna stvar na koju morate paziti, nikako ne dozvolite da vam režije vlasnici plaćaju jer smo se mnogo puta uvjerili kako se te cifre ni približno ne podudaraju sa stvarnima.

Kad ste već pronašli savršen stan, obavezno tražite od stanodavca vlasnički list i osobnu iskaznicu. Nemojte misliti da pretjerujemo, znalo se događati da vam zapravo podstanari iznajmljuju stan za veću cijenu od svoje. Zato dragi naši opreza nikada dosta.

Copy link
Powered by Social Snap