Pretraga

‘Stan se iznajmljuje samo djevojkama’: Otkrivamo je li to diskriminacija na temelju spola

A- A+

Stan se iznajmljuje samo djevojkama. Rečenica je to koju nijedan dečko ne voli ugledati prilikom traženja stana. A takvih je, u zadnje vrijeme, sve više. Tek letimičnim pregledom jednog oglasnika naletjeli smo na desetak takvih oglasa. Kako su mnogima takvi prohtjevi stanodavaca mrski, te se brojni ljudi osjećaju diskriminiranima,  odlučili smo porazgovarati s Višnjom Ljubičić, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova te jednom zauvijek dati odgovor na pitanje – predstavlja li iznajmljivanje stanova isključivo djevojkama diskriminaciju na temelju spola.

Stanovi koji se iznajmljuju samo djevojkama
Foto: Screenshot Njuškalo / kolaž srednja.hr

„Samo djevojke dolaze u obzir“. „Ako nije djevojka, neka se ne javlja“. „Iznajmljujem stan studentici ili zaposlenoj ženi“. Samo su to neki od sve češće viđenih klauzula u oglasima za najam stanova. (Ruku na srce, postoje i oni koji sobe i stanove iznajmljuju samo radnicima i muškarcima no takvih je neusporedivo manje).

Kontaktirali smo Višnju Ljubičić, pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova. Upitali smo je predstavljaju li spomenuti oglasi diskriminaciju na temelju spola.

Sve ovisi od slučaja do slučaja

Iako ograničenje ili isključenje neke osobe kod pružanja usluge predstavlja diskriminaciju na temelju spola, odgovor u vezi oglasa, rekla nam je Ljubičić, nije moguće automatski dati.

– Premda na prvi pogled postupanje opisano u Vašem upitu sugerira da se radi o diskriminaciji na temelju spola, odgovor na pitanje predstavlja li takva praksa diskriminaciju nije moguće dati automatski, već to ovisi od slučaja do slučaja. Odluku o postojanju diskriminacije Pravobraniteljica donosi na temelju analize svih relevantnih činjenica u okviru ispitnog postupka u svakom pojedinačnom slučaju, unutar kojeg treba utvrditi je li nepovoljno postupanje najmodavca/ke uvjetovano upravo spolom te je li takvo postupanje objektivno i razumno opravdano legitimnim ciljem, odnosno jesu li način ili sredstva kojima se ostvaruje taj cilj primjereni i nužni, rekla nam je Ljubičić.

Dva zakona štite od diskriminacije na spolnoj osnovi

Zakon o ravnopravnosti spolova (članak 6.) te Zakon o suzbijanju diskriminacije (članci 1. i 9.) definiraju i zabranjuju svaki oblik diskriminacije na temelju spola u smislu otežavanja pristupa ili potpunog isključenja iz prava na pristup određenim uslugama ili korištenja prava i sloboda u političkom, gospodarskom, društvenom, obrazovnom, socijalnom, kulturnom i građanskom području.

Ako primjerice, stanodavka koja je bila žrtva silovanja ili obiteljskog nasilja uslijed proživljene traume, ističe Ljubičić, preferira stan iznajmiti ženskoj osobi, onda je to potrebno sagledati kroz prizmu objektivno i razumno opravdanog legitimnog cilja.

– S obzirom na navedeno, odgovor na pitanje radi li se o diskriminaciji treba procjenjivati od slučaja do slučaja i pritom utvrditi širi činjenični supstrat od same informacije da se usluga iznajmljivanja stana pruža osobama jednog spola, zaključuje Ljubičić.

Kome se obratiti ako mislite da ste žrtva diskriminacije?

Recimo da ste baš u potrazi za stanom i naletjeli ste na neki stan koji vam se baš sviđa. No,  djevojka ste, a stan koji vam se svidio iznajmljuje se samo muškim radnicima. Student ste, a stan se iznajmljuje samo studenticama. Osjećate se diskriminirano, ali pitate se: kome se obratiti?

– Ovim putem, Pravobraniteljica koristi priliku informirati sve osobe koje se u ovakvim slučajevima smatraju žrtvama diskriminacije da se putem pritužbe mogu obratiti Pravobraniteljici, poručila je Ljubičić.

Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova možete pronaći u Preobraženskoj 4/1, u Zagrebu. Svakim randnim danom od 9 do 14 h primaju se stranke, uz prethodnu najavu telefonom. Pravobraniteljici se možete javiti i na telefon 01 484 8100 te na mail adresu [email protected].