Pretraga

Stanarima Učeničkog doma u Karlovcu poslije 23 sata isključuju struju, navodno radi njihove sigurnosti!

A- A+

Stanari Učeničkog doma u Karlovcu uredno plaćaju stanovanje u domu, a odlukom ravnatelja, poslije 23 sata nemaju pravo koristiti struju iz utičnica i grijati se. Učenici smatraju da imaju pravo na korištenje struje kad god im je potrebna, a ravnatelj tvrdi kako je sve to radi zaštite stanara Doma.

Učenički dom Karlovac tijekom školske godine dom je 152 učenika različitih srednjih škola, a ipak, osnovne stvari koje bi dom trebao imati, uskraćene su im. Naime, preko noći, točnije nakon 23 sata učenicima je isključena struja iz utičnica i ugašeno je grijanje, koje oni uredno plaćaju.

Nenajavljeno im isključena struja nakon 23 sata

Od stanara Učeničkog doma u Karlovcu saznali smo da su se početkom ovog tjedna neugodno iznenadili shvativši kako preko noći ne mogu koristiti struju iz utičnica, koristiti laptope, niti puniti svoje mobitele. Naime, nakon 23 sata isključena im je struja iz utičnica, tako da je ne mogu koristiti. Odluku o isključivanju struje donio je ravnatelj doma Saša Salaj, bez da im je to prehodno najavio.

‘Struju su nam isključili kako ne bismo mogli razgovarati i puniti mobitele’

– Da su nam isključili struju u utičnicama saznali smo sinoć, nitko nam to prethodno nije najavio. Odluku je donio ravnatelj, a razlog je navodno to što preko noći učenici znaju koristiti mobitele. Po meni to nije u redu, jer i mi učenici imamo svoj život izvan Učeničkog doma, obitelj i prijatelje s kojima bismo htjeli porazgovarati. Pogotovo mi koji živimo izvan Karlovca, mislim da bi trebali imati pravo na to, ispričao nam je jedan stanar Doma koji je htio ostati anoniman.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Najbolje psine iz studentskih domova

Iako plaćaju grijanje, smrzavaju se i spavaju u jaknama

Osim isključivanja struje, po noći se također isključuje i grijanje, a ta praksa postoji već dulje. Dom učenici plaćaju 21 kunu po danu, a tijekom božićnih i uskršnjih praznika plaća se petsto kuna upravo zbog grijanja, a kad se vrate u svoje sobe, one su hladne.

– Oduvijek po noći ugase grijanje, pa čak i po najvećoj hladnoći. Iako preko praznika kad nismo tamo Dom plaćamo petsto kuna, ‘jer se grije’, kada dolazimo sa zimskih praznika on je užasno hladan i ponekad je potrebno oko dva-tri tjedna da se Dom ugrije, a za to vrijeme se smrzavamo i spavamo u jaknama, ispričala je jedna stanarka.

Iako su se na hladnoću više puta žalili, po tom pitanju ništa nije učinjeno, dodala je ista učenica.

‘Struja je isključena zbog zaštite učenike, koji se zbog kablova u mraku lako mogu ozlijediti

Kontaktirali smo ravnatelja Učeničkog doma Sašu Salaja, a on je potvrdio informaciju da se struja i grijanje gase poslije 23 sata te obrazložio da se to čini jedino radi zaštite zdravlja učenika.

– Struju smo odlučili isključivati isključivo radi zaštite učenika. Zamislite si nekoliko razvučenih kablova u sobi, u mraku se učenici lako mogu ozlijediti. Osim toga, nije u redu da neki učenici noći provode tipkajući na mobitelu, rekao je ravnatelj doma.

‘Mobitele mogu napuniti i prije 23 sata, a preko noći ih ne bi smjeli koristiti’

Na pitanje znači li to da učenici nemaju pravo puniti mobitele i laptope preko noći, rekao je da to trebaju činiti prije isključivanja struje. Kao što je ranije spomenuto, isključivanje struje učenicima nije najavljeno.

– Čuvari i odgajatelji koji obilaze hodnike Doma čuju kako mnogi stanari koriste mobitele kasno navečer. Kako će učenici biti odmorni i sposobni za nastavu ujutro, ako tijekom noći pričaju ili tipkaju na mobitele? Oni ih mogu puniti prije 23 sata. Ovdje se radi isključivo o zaštiti učenika, izjavio je Salaj.

Upit s informacijama o događanjima u Domu poslali smo i pročelniku županijskog Odjela za prosvjetu, Željku Šančiću, koji je obećao istražiti slučaj u roku od tjedan dana.

Stanarima Učeničkog doma u Karlovcu poslije 23 sata isključuju struju, navodno radi njihove sigurnosti!
Share via
Copy link
Powered by Social Snap