Pretraga

Stigla službena odluka HZJZ-a: Od ponedjeljka se ukidaju maske u učionicama, osim u jednom slučaju

A- A+

Učenici i nastavnici od ponedjeljka ne moraju u učionicama nositi maske za lice, stoji u službenoj odluci HZJZ-a. Sukladno je to najavama ministra Radovana Fuchsa. Napomenimo da se maske ukidaju djelomično jer će se u jednom slučaju, ipak, i dalje nositi.

učenik skida masku

Foto: Alexandra Koch; Pixabay

Baš kao što je najavljeno prije nekoliko dana, od ponedjeljka se ukidaju maske u školama.

Nose se na hodnicima

Ukidaju se, napomenimo, djelomično, a sada je to postalo i službeno nakon što je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio pisanu preporuku. Djelomično zato što se određenim skupinama i dalje preporučuje nositi masku, a u zajedničkim prostorijama i dalje vrijede ista pravila.

– Tijekom nastave u razredima maske nisu obavezne za učenike i djelatnike, ali ih učenici i djelatnici mogu i dalje nositi ako smatraju da su im potrebne, a preporučuju se svim učenicima i djelatnicima škole s kroničnim bolestima koje mogu dovesti do težih oblika bolesti COVID-19 ako im zdravstveno stanje omogućuje nošenje maske, stoji u preporuci HZJZ-a.

Djelomično se ukidaju maske, jer su i dalje obavezne tijekom prolaska i boravka u zajedničkim školskim prostorijama, poput recimo, hodnika i školskih knjižnica, a osim toga i u javnom te organiziranom prijevozu. Ovo su sve mjere koje, ponovimo, vrijede i za nastavnike i za učenike.

Izdvojeni članak
Radovan Fuchs

Ministar Fuchs: Od ponedjeljka se ukidaju maske na nastavi, relaksira se i dio oko izleta

Ministar već najavio

Prije dva dana resorni je ministar Radovan Fuchs izjavom najavio da će se od ponedjeljka djelomično ukinuti maske u školama.

– Razgovarali smo dugo s HZJZ-om i epidemiolozima, maske ostaju u javnom prijevozu i na hodnicima u školi, ali djeca za vrijeme satova od prvog do zadnjeg razreda osnovnih i srednjih škola ne moraju imati maske. Mislim da je to u redu, posljedica je i ovog zahvata testiranja, mislim da smo i s tim pogodili tajming jer smo u prvoj varijanti identificirali gotovo 2000 pozitivnih asimptomatskih slučajeva, a sada kako je tjedan odmicao toga je bilo relativno malo, svega 20-ak, rekao je Fuchs, prenosi HRT.

Samotestiranje učenika se nastavlja, kako su nedavno za srednja.hr rekli iz Ministarstva, učenici će po povratku s praznika dobiti još tri testa. Uz promjenu oko maski, konačno će popustiti i mjere vezane uz izlete.

Cijelu preporuku HZJZ-a možete pogledati u dokumentu ispod. (Napomena: ako vam se dokument ne prikazuje, potrebno je osvježiti stranicu)

Download [280.32 KB]

Stigla službena odluka HZJZ-a: Od ponedjeljka se ukidaju maske u učionicama, osim u jednom slučaju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap