Pretraga

Stigli rezultati prijemnog za MIOC: Od 468 osmaša, njih samo šestero riješilo ga bez greške

A- A+

Jedna od najpoželjnijih škola među osmašima je XV. gimnazija u Zagrebu. Škola je to koja za upis svoje prirodoslovno-matematičke gimnazije provodi prijemni ispit iz matematike. Iako je taj srednjoškolski program u informacijskom sustavu prijava srednjih škola odabralo 654 učenika, prijemnom je pristupilo 468 kandidata, a ispit je bez greške riješilo njih šestero.

XV. Gimnazija u Zagrebu / Foto: Silvija Vuković, srednja.hr

I ove je godine XV. gimnazija u Zagrebu, poznatija kao MIOC, provodila prijemni ispit iz matematike. Prema pravilniku MIOC-a o provođenju provjere posebnih znanja, na temelju prijemnog kandidat može ostvariti maksimalno pet bodova za upis i ispit nije eliminacijski. Riječ je o pisanom tekstu, sastoji se od 20 zadataka višestrukog izbora i kratkih odgovora i svaki od njih donosi maksimalno 0,25 bodova, što znači da ukupno mogu ostvariti najviše pet bodova.

Ovaj prijemni polagao se protekle srijede, a pristupnicima su rezultati već poznati.

Rezultati malo bolji nego prethodnih godina

– Bila je to peta godina provođenja ovakve provjere. Provjeri je  pristupilo 468 kandidata od 654 prijavljenih, od kojih 269 s 80 i više bodova, a za upis je odobreno 208 mjesta. Uspjeh kandidata na testu provedenom ove godine je vrlo sličan i po ničemu ne odstupa od uspjeha postignutog prethodnih godina, otkrila nam je ravnateljica XV., Ljiljana Crnković.

Izdvojeni članak
učionica

Pogledajte koje su srednje škole najpopularnije među osmašima u prva tri dana prijava

Dodaje kako rezultati ispita prate Gaussovu distribuciju – najmanji broj učenika postigao je najbolje rezultate kao što je i najmanji broj postigao najlošije.

– Prosječni postotak riješenosti testa je 58.6% i nešto je malo bolji od prethodnih godina kada je bio oko 55%. Pri tome su lakši zadaci  riješeni od 80 – 95%, a teži 15 – 23%, a slično je bilo i prethodnih godina, kaže nam Crnković.

Samo šest učenika ispit je riješilo bez greške i ostvarilo maksimalnih pet bodova, a i četvrtina boda može biti presudna za upis škole. Naime, velik je broj konkurenata za upis s prosjekom 5.00. Prethodnih godina bilo je učenika koji, unatoč tome, nisu uspjeli upisati MIOC.

– Što se tiče učenika s uspjehom 5.00 još ovoga čase ne znamo hoće li među njima biti onih koji neće moći ostvariti upis u XV. gimnaziju. Prethodnih godina je otprilike bilo 30.-tak takvih učenika, kao i onih koji su s uspjehom nešto nižim od 5.00, dakle uz poneku četvorku uspjeli ostvariti upis jer su testom dokazali znanje i talent upravo za područje matematike, kaže nam ravnateljica Crnković.

U MIOC od jeseni i učenici Gornjogradske

Inače, MIOC će se od jeseni naći u potpuno novoj situaciji. Naime, nastavu će ondje pohađati i učenici Gornjogradske gimnazije čija je škola teško oštećena u potresu koji je pogodio Zagreb i čija obnova je planirana u iduće dvije godine. Iskoristili smo priliku i pitali ravnateljicu kako će biti organizirana nastava.

– Obje gimnazije imaju veliki broj učenika: XV. gimnazija ima 1.050, a Gornjogradska 650 učenika što ukupno čini 1.700 učenika i zajedno oko 200 zaposlenih. To znači da će u našoj zgradi dnevno boraviti gotovo 2.000 osoba. Ta činjenica nameće potrebu za drugačijom i vrlo preciznom organizacijom nastave i ostalih brojnih aktivnosti koje provodimo s učenicima. Nastava će biti organizirana u dvije smjene s time da će jutarnja počinjati u 7.45. Nastojat ćemo sve naše izvannastavne aktivnosti, posebno rad s darovitim učenicima koji sudjeluju na brojnim natjecanjima znanja i dalje provoditi u istom opsegu kao i prethodnih godina, jedino možda nešto malo manje komforno. Nadamo se da će nam to epidemiološka situacija dozvoliti, zaključuje ravnateljica Crnković.

Izračunajte bodove i pronađite srednju baš za sebe!

Online predstavljanje škola: Predstavljamo naš novi projekt koji će olakšati odabir tisućama učenika

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola.

Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Stigli rezultati prijemnog za MIOC: Od 468 osmaša, njih samo šestero riješilo ga bez greške
Share via
Copy link
Powered by Social Snap