Pretraga

Stiže ekonomska kriza i nezaposlenost mladih raste: Ovo je plan EU za zapošljavanje mladih

Trenutna stopa nezaposlenosti mladih u zemljama članicama Europske unije iznosi 15 posto. No, Europska komisija ovih dana upozorava da bi se, kao posljedica ekonomske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, ta stopa mogla popeti i do 50 posto, kako je to bio slučaj u nekim članicama za vrijeme posljednje krize 2008. godine. Iz tog razloga EK je pripremila proširenje programa Garancija za mlade.

Foto: Pixabay

Programom Garancija za mlade, kako se navodi na stranicama Europske komisije, predviđa se da se mladim osobama u dobi od 15 do 25 godina u roku od četiri mjeseca nakon što su završili trenutni stupanj obrazovanja ili postali nezaposleni osigura neki posao, stažiranje ili barem nastavak obrazovanja.

Europska komisija sada želi tu dobnu granicu pomaknuti na 29 godina kako bi se izbjegli kataklizmični scenariji iz 2008. godine kada je u nekim članicama EU nezaposlenost mladih narasla i do 50 posto.

Most do posla

Studenti ponovno na udaru: sezonci ostali bez ‘redovitih’ primanja

Paket mjera za zapošljavanje mladih Europske komisije sastoji se od četiri točke koje “zajedno stvaraju most do poslova za novu generaciju”.

– Most do posla bit će uključiviji za izbjegavanje bilo kakvih oblika diskriminacije, sa širim dosegom ranjivijih skupina, kao što su mladi rasne i etničke manjine, mladi s invaliditetom ili mladi koji žive u nekim ruralnim, udaljenim ili nepovoljnim urbanim područjima. Povezat će se s potrebama poduzeća, pružiti potrebne vještine, osobito one za zeleni i digitalni prijelaz, i kratke pripremne tečajeve. Pružit će prilagođeno savjetovanje, usmjeravanje i mentorstvo, ističu na stranicama EK.

Prijedlog Komisije za Preporuku Vijeća o stručnom obrazovanju i osposobljavanju, kako ističu na svojim stranicama, ima za cilj da sustave učini modernijim, atraktivnijim, fleksibilnijim i prikladnijim za digitalnu i zelenu ekonomiju.

– Agilnije strukovno obrazovanje i osposobljavanje usmjereno na polaznike pripremit će mlade ljude za njihov prvi posao i pružiti više odraslih mogućnosti za poboljšanje ili promjenu karijere. To će pomoći pružateljima strukovnog obrazovanja i osposobljavanja da postanu centri profesionalne izvrsnosti, istovremeno podržavajući raznolikost i inkluzivnost, stoji na stranicama.

‘Ovo dugujemo milijunima studenata koji su upravo diplomirali’

Nicolas Schmidt, povjerenik za poslove i socijalna prava istaknuo je kako je upravo sada vrijeme za reformu paketa mjera podrške prema mladim ljudima.

– Milijunima studenata koji su upravo diplomirali te onima koji su tek izišli na tržište rada dugujemo svu podršku koju možemo pružiti. Naša mladost zaslužuje najbolje mogućnosti za razvoj svojih potencijala, rekao je Schmidt.

Stiže ekonomska kriza i nezaposlenost mladih raste: Ovo je plan EU za zapošljavanje mladih
Share via
Copy link
Powered by Social Snap