Pretraga

Što će biti s Vijećem za mlade u mandatu Zorana Milanovića? Predsjednica ga nije najbolje iskoristila

U kampanji za predsjedničke izbore nije bilo puno mjesta za mlade. Njih je možda najčešće spominjala aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, no ona se na mlade pozivala i tijekom prošle kampanje kada je izabrana, pa se pokazalo da ju na mlade ipak treba podsjetiti. Naime, predsjednica nikada nije osnovala predizborno obećani Kabinet za mlade, a to je učinila tek kad su je naši upiti i ostali mediji na to praktički natjerali. Uz Kabinet za mlade, predsjednica je osnovala i Vijeće za mlade, no na kraju mandata Kolinde Grabar-Kitarović za mlade nije napravljeno ništa kvalitetno. Kakva je budućnost Vijeća u mandatu Zorana Milanovića?

Vijeće mladih / Foto: predsjednica.hr

Zoran Milanović nije previše govorio o mladima u kampanji, no nije posebno isticao ni jednu drugu skupinu u društvu. Uz to, ni on, ali ni velika većina drugih kandidata nisu u kampanji odgovorili na naših 7 pitanja o mladima i obrazovanju. Milanović je izabran za predsjednika države i upitno je kako će se odnositi prema problemima mladih.

Predsjednici bila puna usta mladih, ali ništa konkretno nije napravila za mlade

Još uvijek aktualna predsjednica tijekom svoje kampanje 2014. godine stalno je spominjala mlade i isticala da će se u mandatu posvetiti njima. Najavljivala je osnivanje Kabineta za mlade da bi se, kada je postala predsjednica, ispostavilo da joj se s mladima ipak ne žuri pa je Kabinet za mlade zamijenila Vojnim uredom.

Naime, nakon naših višemjesečnih upita, uz pomoć tadašnje povjerenice za informiranje, Anamarije Muse, dobili smo odgovor iz Ureda predsjednice te se pokazalo da je predsjednica, kako smo i pretpostavljali, Kabinet za mlade držala samo na papiru.

Pritiskom medija 2. prosinca 2016. Odlukom Predsjednice osniva se Kabinet za društvene djelatnosti i mlade. Potom je predsjedica osnovala i Vijeće za mlade i to tek nakon godinu i pol mandata. To se Vijeće zadnji put sastalo na okruglom stolu u ožujku prošle godine.

Članica Vijeća nije zadovoljna njegovim radom, no nada se da ga Milanović neće ukinuti

Jedna od članica Vijeća je Kaja Pavlinić, 23-ogodišnja studentica FER-a. Ona nam je rekla da je Vijeće mladih bilo odlično zamišljeno, jer je svrha trebala biti primijeniti vlastito iskustvo rada s mladima, konzultirati se s drugim mladima i na temelju toga organizirati okrugle stolove na teme koje su mladima bitne i na kojima bi na jednom mjestu okupili mlade i stručnjake iz relevantnih područja.

Nakon okruglih stolova Vijeće je trebalo zajednički izraditi dokument sa sažetkom izloženog i preporukama te taj dokument proslijediti nadležnim institucijama i pratiti te poticati da se te preporuke uistinu usvoje. Smatra da je to odlična platforma da se glas mladih čuje i da se medijska pažnja usmjeri na potrebe mladih, no na kraju mandata predsjednice Grabar-Kitarović nije zadovoljna radom Vijeća.

– Radom Vijeća, nažalost, nisam zadovoljna, zbog toga što se cijela priča razvodnila i zadnji je okrugli stol održan u ožujku 2019. godine, od kada više nismo imali sastanke. Osobno me nitko nije uključio u izradu niti jednog dokumenta od 6 ili 7 okruglih stolova, koliko ih je ukupno održano od 2017. godine. Iako se na okruglim stolovima raspravljalo o konkretnim problemima i davali su se kvalitetni prijedlozi, nemam osjećaj da smo napravili bilo kakvu konkretnu promjenu u društvu za mlade, niti da smo dovoljno vršili pritisak na nadležne institucije da se pozabave mladima.

Rekla nam je i da se nada kako se Vijeće dolaskom novog predsjednika neće ukinuti, već da će se aktivirati i da će konačno početi ostvarivati svoju svrhu.

– Ne ulazim u to koji će biti sastav Vijeća i hoću li i dalje biti u njemu, ali voljela bih se uključiti ako se planiraju konkretne aktivnosti. Dodatno, mislim da se treba uključiti i organizacije mladih, pogotovo Mrežu mladih Hrvatske, kao nacionalnu krovnu organizaciju mladih. Smatram kako je nužno da novoizabrani predsjednik, gospodin Milanović, bude otvoren na razgovore i konzultacije s mladima te da svoju medijsku pažnju iskoristi kako bi progovarao o problemima koji nas muče. Također, voljela bih da Vijeće kao takvo bude politički neutralno i da su u njemu zastupljeni mladi različitih svjetonazora, zanimanja i interesa.

Predsjedničini savjetnici za mlade “briljirali” u tv duelima

Zanimljivo je istaknuti da su oboje predsjedničinih savjetnika koji su predsjednicu u televizijskim duelima osramotili povezani s predsjedničinom brigom za mlade. Naime, Renata Margaretić-Urlić savjetnica joj je za društvene djelatnosti i mlade, a upravo je ona zatražila prekid debate na RTL-u.

Na debati HRT-a problematičan je bio Tomislav Madžar koji je verbalno napao Milanovića nakon što je prijenos duela završio. On je trenutno posebni savjetnik predsjednice za zdravstvo i sport, ali od ožujka do listopada 2015. je obnašao dužnost povjerenika za mlade i sport predsjednice Republike. On je ostao uključen i u rad Kabineta za društvene djelatnosti i mlade.

Osim osnivanja Kabineta za mlade i Vijeća za mlade nakon velikog medijskog pritiska, obilaženja škola, dijeljenja čokoladica i korištenja male djece u kampanji te ponovnog govora o mladima koji odlaze iz Hrvatske, predsjednica nije napravila ništa konkretnije za boljitak mladih. Zoran Milanović u kampanji, s druge strane, nije puno govorio o mladima, no vidjet ćemo na koji će se on način postaviti prema njima kada i službeno preuzme predsjedničku funkciju.