Pretraga

Što sve treba napraviti za upis u autoškolu?

A- A+

Položeni vozački ispit jedno je od glavnih must-have sastojaka kojeg u današnje doba trebate imati. Neki odlučuju riješiti se ove obaveze još u srednjoj školi, dok drugi čekaju pravo vrijeme. Pripadali jednoj ili drugoj skupini, prilikom upisa u autoškolu trebate napraviti određene stvari. Mi smo pripremili kratke upute koje će vam olakšati sami upis u autoškolu!

foto: Autoškola Danko

Upis autoškole za mnoge predstavlja ulaznicu u svijet odraslosti, a jedan od razloga je i to što vam vožnja auta ili drugih vozila ipak daje određenu slobodu. Kada položite vozački lakše vam je organizirati jednodnevni izlet izvan grada, izlaske, ili pak odlazak na more. Zato mnogi mladu odlučuju upisati autoškolu čim im se za to ukaže prilika.

Autoškolu možete upisati s navršenih 17 i pol godina, no tada ugovor koji sklapate s autoškolom mora potpisati vaš roditelj. To znači da na sami upis onda morate doći s jednim roditeljem. Ako imate 18 godina, samostalno se možete upisati i potpisati ugovor. Isto tako, bitno je naglasiti da na sami ispit iz vožnje, koji se nalazi na samom kraju ovog procesa, možete izaći tek s 18 godina.

No, kako biste se upisali u autoškolu, potrebno je obaviti nekoliko stvari prije nego dođete u autoškolu potpisati ugovor kojim se upisujete. Prvo, trebate otići do svog doktora opće prakse po potvrdu da ste zdravi, odnosno da ne patite od neke kronične bolesti koja bi vas sprječavala da upravljate motornim vozilom. Pojednostavljeno rečeno, možete otići do svojeg doktora i reći mu da vam treba potvrda za autoškolu, oni će znati o čemu se radi.

Izdvojeni članak

[FOTO] Neobična reklama dočekala studente u zagrebačkoj menzi

Bez potvrde nema upisa

Nakon što dobijete tu potvrdu, morate obaviti liječnički pregled za B kategoriju. To možete obaviti u nekim domovima zdravlja ili u drugim zdravstvenim ustanovama koji vrše pregled za B kategoriju. Sami pregled sastoji se od pregleda vida i rješavanja psihološkog testa, što će vam oduzeti oko sat vremena. Nakon što dobijete potvrdu da ste sposobni za upravljanje vozilom B kategorije, odlazite u autoškolu.

Iz Autoškole Danko su nam objasnili kako kod njih funkcionira upis.

– Obično nam se budući polaznici najave ranije za određeni tečaj koji održavamo, a onda ih mi uputimo na sve što trebaju napraviti. Prema zakonu, mi upis možemo izvršiti samo na temelju potvrde o osposobljenosti za upravljanje vozilom B kategorije, tako da upis prije donošenja tog papira nije moguć, rekao nam je Danko Ovničević, vlasnik i instruktor iz Autoškole Danko.

Kako su nam potvrdili, budući polaznici Autoškole Danko mogu se najaviti na tečaj putem telefona ili putem obrasca na njihovom webu. Na taj način si polaznici osiguravaju mjesto u tečaju. Tečaj autoškole sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, a tijekom tečaja potrebno je položiti tri ispita. Prvo, dva tjedna slušate predavanja iz Prometnih propisa i sigurnosnih pravila, nakon čega polažete ispit iz tog gradiva. Kada položite ovaj dio, možete krenuti s drugim dijelom, vožnjom.

Položi vozački preko ljeta

Nastavna jedinica Upravljanje vozilom traje 35 sati i morate ih sve odvesti prije no što izađete na ispit iz vožnje. Dok traje vožnja, istovremeno rješavate i prvu pomoć, odnosno morate još odslušati i predavanja iz Prve pomoći i položiti taj ispit. Bitno je napomenuti kako na ispit iz vožnje ne možete izaći ako nemate položen ispit iz propisa i prve pomoći.

Ako ste poželjeli upisati autoškolu preko ljeta, to možete učiniti u Autoškoli Danko jer će kroz cijelo ljeto održati čak 3 ljetna tečaja. Prvi tečaj započinje 15. srpnja, a nakon toga sljedeći tečaj započinje 6. kolovoza. Ako se želite upisati, predbilježite se putem njihove web stranice.

Autoškolu Danko možete pratiti i na Facebooku te Instagramu.

Što sve treba napraviti za upis u autoškolu?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap