Pretraga

Što poslodavci zapravo žele saznati kad nam postavljaju neke od nezgodnih pitanja

A- A+

Neka od pitanja na razgovorima za posao strategijski su skrojena kako bi stvorila ili odbacila potencijalnog kandidata za radno mjestvo. ‘Brainteaser’ pitanja su tu kako bi se provjerilo možemo li dovoljno brzo misliti te shodno rješavati razne probleme. Kako biste pametno odgovorili na neka od njih, dobro je da razumijete zašto se takva pitanja uopće postavljaju.

Razgovori za posao prilično su stresni, pogotovo zbog nekih od pitanja koje poslodavci postavljaju kandidatima. Ona su tu kako bi im bilo lakše izdvojiti najbolje kandidate za određeno radno mjesto, a kako biste na njih dobro odgovorili, Business Insider donosi objašnjenje na pitanje što poslodavci zapravo žele saznati škakljivim pitanjima. Odgovor donosi Richard N. Bolles u svojoj knjizi.

– Za vrijeme intervjua, imajte na umu da poslodavci zapravo ne mare za vašu prošlost. O njoj vas pitaju samo kako bi mogli predvidjeti vaše buduće reakcije ukoliko vas odluče zaposliti. Prije nego odgovorite na postavljeno pitanje razmislite o tome čega se to zapravo u budućnosti boje poslodavci, što ih je nagnalo da postave pitanje o vašoj prošlosti, objasnio je Bolles. U svojoj je knjigi on je naveo što zapravo znače neka od pitanja.

Izdvojeni članak

Pitanja koja trebate postaviti poslodavcima na razgovoru za posao

Recite mi nešto o sebi

Poslodavac se boji da nešto nije u redu s vama, i nada se da ćete to odmah na početku izlanuti.

Kakav posao tražite?

Na ovaj način žele saznati tražite li možda posao drugačiji od onoga kojeg biste radili na poziciji za koju traže radnika. Ako traže asistenta, žele saznati je li u redu s vama da radite pomoćne poslove, ili zapravo težite nečemu višem.

Zašto ste otišli s prijašnjeg radnog mjesta?

Ovim pitanjem poslodavci žele saznati koliko se dobro slažete s kolegama, posebno s šefom, te čekaju da vide hoćete li odmah ‘popljuvati’ bivšeg poslodavca.

Kakvo je vaše zdravlje?/ Koliko ste sveukupno bili odsutni na prošlom radnog mjestu?

Poslodavci ne žele zaposliti nekoga koga na poslu često nema, stoga ih zanimaju i detalji poput vašeg zdravlja.

Izdvojeni članak

Zašto su današnji razgovori za posao toliko iscrpljujući

Ne mislite li da ste prekvalificirani za ovaj posao?

Poslodavci ovo pitaju zato što se boje da biste mogli zahtijevati veću plaću, ali i da biste mogli napustiti tvrtku čim se pojavi nešto bolje.

Koja je vaša najveća slabost?

I u ovoj se slučaju poslodavac boji da imate neku manu, te da ćete je sada izbrbljati.

Kako odgovoriti na ova pitanja?

Kad god vam poslodavac postavi ovakvo pitanje, uvijek probajte odgovoriti na način da dokažete svoje vještine. Što god činili, nikada nemojte kritizirati bivšeg poslodavca/poslodavce, jer će to odvući pozornost s vaših vještina.

Što poslodavci zapravo žele saznati kad nam postavljaju neke od nezgodnih pitanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap