Pretraga

Što radi ministrica Divjak? Na planu za suzbijanje nasilja u školama radit će profesor-nasilnik?

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama, u čiji su rad uključeni predstavnici državnih tijela, udruga, sindikata i drugih organizacija, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prenosi N1. No, sve bi bilo u redu da među više od 20 članova Povjerenstva koje bi trebalo sklapati plan za prevenciju i suzbijanje nasilja nije imenovan (kao zamjenik Branimira Mihalinca) Nijaz Karić, koji je svojedobno fizički nasrnuo na 17-godišnjeg učenika!

O temi nasilja u školama portal srednja.hr organizira tribinu o kojoj možete više saznati ovdje, a Facebook event možete pronaći ovdje.

foto: Screenshot RTL / Pixabay

Prema pisanju Novog lista iz tog doba, dogodilo se to 2001. godine kada je Karić predavao kao profesor u Kemijsko-grafičkoj školi u Rijeci, koja je zgradu dijelila (i danas dijeli, ali se škola sada zove Prirodoslovno i grafička škola nap. a.) s Tehničkom školom za strojarstvo i brodogradnju.

Izdvojeni članak

Učenici nam se i dalje javljaju s #ijasamučenik ispovijestima: Svi se međusobno zlostavljaju, potrebna je promjena cijeloga sustava

Učenici dva razreda Tehničke škole su trebali imati nastavu, ali im se na početku sata još uvijek nisu pojavili predavači pa su bili na hodniku.

I prilikom tog čekanja učenici su stvarali buku te nekoliko puta otvorili vrata učionice u kojoj je predavao Karić, zbog čega se profesor isprovocirao te nasrnuo na 17-godišnjeg učenika.

Premda se profesor branio iskazom da je samo odgurnuo učenikovu ruku s vrata kabineta, bar 40-ak svjedoka, među kojima se zateklo i dva profesora, vidjeli su i doživjeli njegov napad puno ozbiljnije. Sam učenik koji je bio žrtva je izjavio da ga je profesor Karić ošamario, što je potvrdilo i nekoliko svjedoka, a kako je napisao tadašnji Večernji list, kolege žrtve su napomenule da to nije ‘prvi Karićev ispad te da su njegovi nastraji na učenike poznati svim nastavnicima’.

Da se nije radilo o pukom odgurivanju ruke učenika, što valja naglasiti također nije primjereno ponašanje profesora, potvrdila je i tadašnja riječka Prosvjetna inspekcija Ministarstva prosvjete i športa koje je nakon utvrđivanja okolnosti, predložila izvanredni otkaz profesoru Kariću.

No, tadašnja ravnateljica Kemijsko-grafičke škole Senija Zelić-Pavelić oglušila se o prijedlog Prosvjetne inspekcije te nije uručila otkaz profesoru Kariću, nego opomenu pred otkaz, a on se potom skrasio u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, gdje je danas glavni tajnik.

Kako vidimo, sada je i dio tima (precizno zamjenik jednog od članova), koji će izrađivati Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama!

Na sve ovo je danas podsjetila profesorica, koja je bila svjedokinja nasrtaja profesora Karića na učenika i koja u svome statusu na Facebooku, bogato opremljenom novinskim isječcima iz 2001., navodi da se nakon slučaja sama našla na udaru prijetnji, a da je nekadašnji nasilnik danas postao heroj i borac.

O spornom imenovanju su se u međuvremenu oglasili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec. Na ovoj poveznici donosimo njihova očitovanja. 

Ostali članovi Povjerenstva za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama

Izdvojeni članak
pisanje

Učenica I. srednje otvorenim pismom oštro odgovorila #ijasamfranjo prosvjednicima

Povjerenstvo, kojemu je na čelu državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Branka Ramljak, prvi će sastanak održati 28. siječnja u Ministarstvu, a nacrt Akcijskog plana mora izraditi do 24. lipnja.

Akcijski plan obuhvatit će izmjene zakonske regulative, tj. zakona i pravilnika, projekte prevencije nasilja u školama i edukaciju, sustav podrške učenicima, učiteljima i roditeljima te kampanju podizanja svijesti o nultoj toleranciji na nasilje u školama.

Uz predsjednicu Branku Ramljak, iz MZO su u rad Povjerenstva uključeni pomoćnici ministrice Lidija Kralj, Momir Karin i Vlado Prskalo te Sanja Horvatić i Darko Tot.

Članovi povjerenstva su i Suzana Hitrec (Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja), Biserka Šćurić (Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola), Martina Tomić Latinac (UNICEF) te Dejana Bouillet kao članica i Sanja Radić kao njezina zamjenica, obje iz Hrvatske udruge socijalnih pedagog.

Iz Hrvatskog psihološkog društva u rad povjerenstva uključena je Melanija Slaviček, a iz Hrvatskoga pedagogijskog društva Edita Slunjski.

U izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama uključeni su i predstavnici sindikata: Igor Radeka (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Branimir Mihalinec kao član i Nijaz Karić kao njegov zamjenik (obojica Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kao članica i Dajana Krnek iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola kao njezina zamjenica.

Osim njih, u povjerenstvu su i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović kao članica i Ester Radmilo kao njezina zamjenica, Darija Delić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije kao članica i Dragan Josipović iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, kao njezin zamjenik te Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Što radi ministrica Divjak? Na planu za suzbijanje nasilja u školama radit će profesor-nasilnik?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap