Pretraga

Što radi ministrica Divjak? Na planu za suzbijanje nasilja u školama radit će profesor-nasilnik?

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak imenovala je Povjerenstvo za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama, u čiji su rad uključeni predstavnici državnih tijela, udruga, sindikata i drugih organizacija, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, a prenosi N1. No, sve bi bilo u redu da među više od 20 članova Povjerenstva koje bi trebalo sklapati plan za prevenciju i suzbijanje nasilja nije imenovan (kao zamjenik Branimira Mihalinca) Nijaz Karić, koji je svojedobno fizički nasrnuo na 17-godišnjeg učenika!

O temi nasilja u školama portal srednja.hr organizira tribinu o kojoj možete više saznati ovdje, a Facebook event možete pronaći ovdje.

foto: Screenshot RTL / Pixabay

Prema pisanju Novog lista iz tog doba, dogodilo se to 2001. godine kada je Karić predavao kao profesor u Kemijsko-grafičkoj školi u Rijeci, koja je zgradu dijelila (i danas dijeli, ali se škola sada zove Prirodoslovno i grafička škola nap. a.) s Tehničkom školom za strojarstvo i brodogradnju.

Učenici dva razreda Tehničke škole su trebali imati nastavu, ali im se na početku sata još uvijek nisu pojavili predavači pa su bili na hodniku.

I prilikom tog čekanja učenici su stvarali buku te nekoliko puta otvorili vrata učionice u kojoj je predavao Karić, zbog čega se profesor isprovocirao te nasrnuo na 17-godišnjeg učenika.

Premda se profesor branio iskazom da je samo odgurnuo učenikovu ruku s vrata kabineta, bar 40-ak svjedoka, među kojima se zateklo i dva profesora, vidjeli su i doživjeli njegov napad puno ozbiljnije. Sam učenik koji je bio žrtva je izjavio da ga je profesor Karić ošamario, što je potvrdilo i nekoliko svjedoka, a kako je napisao tadašnji Večernji list, kolege žrtve su napomenule da to nije ‘prvi Karićev ispad te da su njegovi nastraji na učenike poznati svim nastavnicima’.

Da se nije radilo o pukom odgurivanju ruke učenika, što valja naglasiti također nije primjereno ponašanje profesora, potvrdila je i tadašnja riječka Prosvjetna inspekcija Ministarstva prosvjete i športa koje je nakon utvrđivanja okolnosti, predložila izvanredni otkaz profesoru Kariću.

No, tadašnja ravnateljica Kemijsko-grafičke škole Senija Zelić-Pavelić oglušila se o prijedlog Prosvjetne inspekcije te nije uručila otkaz profesoru Kariću, nego opomenu pred otkaz, a on se potom skrasio u Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, gdje je danas glavni tajnik.

Kako vidimo, sada je i dio tima (precizno zamjenik jednog od članova), koji će izrađivati Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama!

Na sve ovo je danas podsjetila profesorica, koja je bila svjedokinja nasrtaja profesora Karića na učenika i koja u svome statusu na Facebooku, bogato opremljenom novinskim isječcima iz 2001., navodi da se nakon slučaja sama našla na udaru prijetnji, a da je nekadašnji nasilnik danas postao heroj i borac.

O spornom imenovanju su se u međuvremenu oglasili iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec. Na ovoj poveznici donosimo njihova očitovanja. 

Ostali članovi Povjerenstva za izradu Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama

Povjerenstvo, kojemu je na čelu državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Branka Ramljak, prvi će sastanak održati 28. siječnja u Ministarstvu, a nacrt Akcijskog plana mora izraditi do 24. lipnja.

Akcijski plan obuhvatit će izmjene zakonske regulative, tj. zakona i pravilnika, projekte prevencije nasilja u školama i edukaciju, sustav podrške učenicima, učiteljima i roditeljima te kampanju podizanja svijesti o nultoj toleranciji na nasilje u školama.

Uz predsjednicu Branku Ramljak, iz MZO su u rad Povjerenstva uključeni pomoćnici ministrice Lidija Kralj, Momir Karin i Vlado Prskalo te Sanja Horvatić i Darko Tot.

Članovi povjerenstva su i Suzana Hitrec (Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja), Biserka Šćurić (Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola), Martina Tomić Latinac (UNICEF) te Dejana Bouillet kao članica i Sanja Radić kao njezina zamjenica, obje iz Hrvatske udruge socijalnih pedagog.

Iz Hrvatskog psihološkog društva u rad povjerenstva uključena je Melanija Slaviček, a iz Hrvatskoga pedagogijskog društva Edita Slunjski.

U izradu Akcijskoga plana za prevenciju nasilja u školama uključeni su i predstavnici sindikata: Igor Radeka (Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja), Branimir Mihalinec kao član i Nijaz Karić kao njegov zamjenik (obojica Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske) te Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja kao članica i Dajana Krnek iz Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola kao njezina zamjenica.

Osim njih, u povjerenstvu su i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović kao članica i Ester Radmilo kao njezina zamjenica, Darija Delić iz Službe prevencije Ravnateljstva policije kao članica i Dragan Josipović iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu mladeži i obitelji, kao njezin zamjenik te Alma Rovis Brandić iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Što radi ministrica Divjak? Na planu za suzbijanje nasilja u školama radit će profesor-nasilnik?
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap