Pretraga

Što se događa nakon što se prijavi seksualno uznemiravanje u školi?

A- A+


Izdvojeni članak

Profesori u Sarajevu tražili od studentica seks za prolaz na ispitu

U srednjim školama i na fakultetima u državi često puta se događa seksualno nasilje ili seksualno uznemiravanje. Mnogi takvi slučajevi ostanu zauvijek ispod tepiha jer žrtve koje su uglavnom ženskog spola imaju strah prijaviti zlostavljača policiji. Što se dogodi kad netko prijavi seksualno nasilje i tko će žrtvi pomoći, stoji u najnovijem Protokolu o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja.

Seksualno nasilje nije nepoznanica i događa se mnogima, kako i na fakultetima tako i u srednjim školama. Da i srednja škola može biti poprište seksualnog uznemiravanja govori najnoviji primjer iz Makarske, a na razini fakulteta postoje i statistički podaci. Tako je šest posto studentica na hrvatskim fakultetima doživjelo teže primjere seksualnog uznemiravanja poput izravne seksualne ucjene za ocjenu. Oko 35 posto studentica doživjelo je lakši oblik seksualnog uznemiravanja poput neukusnih šala, neumjesnih pogleda, te seksualnih primjedaba i aluzija.

Izdvojeni članak

Na Medicini se tražile i seksualne usluge

Vlada propisala dužnosti stručnjaka i policije u slučajevima seksualnog nasilja

Mnogo puta djevojke niti ne prijave nasilje, upravo zbog toga što neke od njih smatraju da su i same doprinijele nasilju, jer je to dominantna društvena poruka koja se usvaja socijalizacijom.
Radi se o društvenim mitovima poput ‘dobila je što je zaslužila’ ili ‘sama je izazvala, a sada se žali’ .

Druge djevojke se pak boje govoriti o nasilju zbog straha od nasilnika i njegove moguće osvete ili pak osjećaja srama. Strah od moguće stigmatizacije i reakcije obitelji da će biti odbačene ili optužene od okoline često puta natjera djevojke da slučaj seksualnog nasilja zadrže za sebe.

Kako bi upoznali javnost da postoje točno određeni koraci koji svaka osoba mora primjeniti ukoliko bilo tko osjeti povredu osobnog dostojanstva ili uvredljivo okruženje zbog spolne diskriminacije, Vlada je usvojila Protokol o postupanju u slučajevima seksualnog nasilja. Tamo točno stoji tko je u školi i na fakultetu zadužen za pomoć žrtvi, te na koji način se slučaj dalje procesuira.

Uznemiravanje i diskriminaciju na temelju spola potrebno prijaviti

Kad škola dobije informaciju iz koje proizlazi sumnja da je maloljetna osoba doživjela seksualno uznemiravanje ili nasilje, prvo će stručnjaci s njom obaviti razgovor, a obično to bude školski pedagog.
Ako pak učenik ili učenica ne žele razgovarati s određenim stručnim osobama iz škole, onda razgovor može obaviti neka druga osoba u koju učenik, to jest učenica ima povjerenja.

Nakon što se obavi razgovor, stručna osoba će dalje postupati po Protokolu u postupanju u slučaju seksualnog nasilja.
U seksualno uznemiravanje i nasilje ulazi i svaka diskirminacija kad se neka pravila ili kriteriji gledaju na način da je osoba jednog spola stavljena u nepovoljniji položaju u odnosu na osobe suprotnog spola.

Također svako neželjeno verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje spolne naravi je spolno uznemiravanje i kao takvo može se prijaviti školskom pedagogu, razredniku ili drugoj osobi od povjerenja. Stručni zaposlenici dužni su reagirati u skladu s najnovijim Protokolom o postupanju u slučaju seksualnog nasilja, a što točno trebaju napraviti možete pogledati u nastavku.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap